Η επικείμενη διαπραγμάτευση στο Εuroworking Group θα γίνει με «καλούς οιωνούς» για τα τρία βασικά ζητήματα που αφορούν το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, τη μείωση του χρέους και τον τρόπο της επιτήρησης, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.
«Αυτά που θα συζητηθούν είναι τρία βασικά πράγματα, το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας που είναι ελληνικής κατασκευής -δεν μας το επιβάλλουν οι θεσμοί, εμείς το έχουμε εκπονήσει, και το έχουμε βάλει σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς- η μείωση του χρέους και ο τρόπος που θα γίνει η επιτήρηση μετά την 21η Αυγούστου. Και τα τρία είναι σε διαπραγμάτευση, η οποία γίνεται με καλούς οιωνούς» τόνισε ο κ. Σαντορινιός.
Σε ότι αφορά τον τρόπο που θα γίνει η εποπτεία της χώρας μας, εξήγησε ότι επιτήρηση υπάρχει σε όλες τις χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά τους μακροοικονομικούς δείκτες, και παράλληλα όλες οι χώρες που βγήκαν από το μνημόνιο, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, πέρασαν σε μία φάση αυξημένης επιτήρησης. «Το ίδιο θα συμβεί και για τη χώρα μας, θα υπάρχει μία αυξημένη επιτήρηση όπου θα γίνονται παρατηρήσεις, αλλά θα έχουν να κάνουν κυρίως με τους μακροοικονομικούς δείκτες και όχι με επιμέρους μέτρα και επιλογές μέτρων» είπε.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην εμπλοκή που διαφαίνεται στην περιοχή της Συρίας, λέγοντας ότι μία τέτοια κατάσταση είναι ανησυχητική καθώς μπορεί να δημιουργήσει γενικότερα προβλήματα στην περιοχή, αλλά και επιπλέον προσφυγικές ροές, ενώ ως προς τον τουρισμό στη χώρα μας, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. «Ήδη φαίνεται ότι η χρονιά είναι μία αρκετά καλή χρονιά, η αύξηση σε κρατήσεις ίσως να υπερβαίνει το 20% σε κάποιες περιοχές και μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το ‘airbnb’ που δεν μπορεί κανείς να το μετρήσει, άρα μιλάμε για σημαντικές αφίξεις στη χώρα μας, κυρίως στα νησιά μας. Πιστεύω ότι μία τέτοια εμπλοκή, επειδή φαντάζει στους ξένους μακριά από τη χώρα μας, δεν θα δημιουργήσει τέτοια προβλήματα».
Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα δήλωσε ότι η «απάντηση» πρέπει να είναι ψυχραιμία, νηφαλιότητα και πολιτική διαχείριση του προβλήματος. «Φαίνεται ότι, μέχρι στιγμής, η Τουρκία εξάγει τον εκνευρισμό της και σε άλλα επίπεδα, όπως της οικονομίας, τις μάχες στα νότια της, άρα νομίζω αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πραγματική απειλή, ωστόσο πρέπει να υπάρχει μία ψύχραιμη πολιτική διαχείριση του προβλήματος και νομίζω αυτό κάνουμε ως κυβέρνηση και ως χώρα και μέχρι στιγμής μπορεί να έχουμε αυτές τις εντάσεις, αλλά δεν υπάρχει κάτι παραπάνω και δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάτι παραπάνω» είπε.