Επτά απαντήσεις δίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μία μέρα μετά τη συνάντησή τους στη Βουλή. Με ερωτήματα για το περιεχόμενο της πρότασης των πέντε σημείων, τάσσονται υπέρ ενός επί της ουσίας προγραμματικού διαλόγου, εν όψει των αναπόφευκτων εκλογών, ζητώντας να διεξαχθούν αυτές με την απλή αναλογική.

Ειδικότερα, οι Ο.Π. επισημαίνοντας ότι το αντιμνημονιακό αποτέλεσμα των εκλογών απονομιμοποιεί στην κοινωνία ένα κυβερνητικό σχήμα που θα συνέχιζε την πολιτική του μνημονίου, αναφέρουν ότι η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν επιτρέπει ένα επιθυμητό κυβερνητικό σχήμα που θα αναιρεί τις μνημονιακές πολιτικές, με αποτέλεσμα οι εκλογές σύντομα να είναι αναπόφευκτες.

Σχετικά με την πρόταση των 5 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης, αναφέρουν ότι είναι «θετική ως αφετηρία», αλλά με «περιεχόμενο θολό και αδιευκρίνιστο σε κρίσιμα σημεία, όπως στο ζήτημα της καταγγελίας του Μνημονίου και της επαναδιαπραγμάτευσης με την Ευρώπη για το χρέος», ενώ ο «πραγματικός ορίζοντάς είναι οι αναμενόμενες νέες εκλογές και η επόμενη Βουλή».

Στις προτάσεις αυτές οι Ο.Π. αντιπαραθέτουν τις δικές τους συγκεκριμένες προτάσεις και καλούν τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν στα θέματα αυτά τις δικές τους, επισημαίνοντας ότι ο προγραμματικός αυτός διάλογος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στο ελάχιστο διάστημα μιας κυβερνητικής εντολής.

Δηλώνουν άμεσα ανοικτοί στον διάλογο αυτό, πρόταση που είχαν καταθέσει και προεκλογικά «για το στόχο μιας νέας πολυκομματικής πλειοψηφίας, ικανής να οδηγήσει τη χώρα σε εναλλακτική κατεύθυνση» και που «θα πρέπει να αφορά ευρύτερες δυνάμεις και να μη συνδεθεί με σενάρια εκλογικής συνεργασίας». Στο πλαίσιο αυτό δηλώνουν ότι θεωρούν «θετική την αποδοχή μιας τέτοιας προοπτικής και από τον κ. Τσίπρα».