Για ένταση της προκλητικότητας της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα έκανε λόγο σε συνέντευξη της στον τ/σ Σκάϊ, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ (Ανεξάρτητων Ελλήνων), Μανταλένα Παπαδοπούλου, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει να είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και να αντιμετωπίσει το κάθε πρόβλημα με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα». «Δυστυχώς, αυτό που λείπει από το πολιτικό σύστημα είναι να υπάρχει μια ενιαία, διασαφηνισμένη έννοια του εθνικού συμφέροντος» πρόσθεσε η κ. Παπαδοπούλου, σημειώνοντας ότι αποτελεί ευθύνη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος ο καθορισμός του εθνικού συμφέροντος και της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθηθεί.
«Η Ελλάδα, επειδή η Τουρκία είναι μόνιμη απειλή για τη χώρα μας, θα πρέπει να ακολουθεί αποτρεπτική πολιτική, μια πολιτική εξωτερικής εξισορρόπησης με συμμαχίες στο διεθνές σύστημα. Με την τωρινή κυβέρνηση έχουν αναπτυχθεί οι σχέσεις μας με τους συμμάχους με τριμερείς και τετραμερείς διασκέψεις. Για πρώτη φορά έχουμε δηλώσεις στήριξης από τον διεθνή παράγοντα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα και την Κύπρο τόσο σαφείς και τόσο έντονες» είπε χαρακτηρίζοντας το γεγονός «ιστορικής σημασίας» και σημειώνοντας «το αν αυτό αρκεί θα φανεί στην πορεία».
Αναφορικά με την σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είπε ότι αποτελεί πρόταση των ΑΝΕΛ από το 2012, ενώ «από εκεί και πέρα, η στάση των κομμάτων φαίνεται και δημόσια, πριν γίνουν τα οποιαδήποτε συμβούλια».
Για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές είπε ότι «ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο, από αυτά που συνήθως γίνονται σ’ αυτή την περιοχή, έχει φτάσει να είναι μια κατάσταση ομηρίας, ουσιαστικά. Εμείς θεωρούμε ότι πλέον δεν είναι μια απλή κατάσταση εφόσον κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες». «Πρόσφατα υπήρξε Προεδρικό Διάταγμα από τον κ. Ερντογάν που δίνει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο της χώρας αυτής να ανταλλάσσει υπόπτους κατηγορούμενους καταδικασθέντες. Πρόσφατα, ο αμερικανός πάστορας καταδικάστηκε στις 12 Μαρτίου. Είναι και αυτό ένα γεγονός που καταδεικνύει τις προθέσεις του Ερντογάν. Εκείνο που κάνουμε από την πλευρά μας είναι να απευθυνόμαστε στα διεθνή fora και να θέτουμε το ζήτημα. Ελπίδα και επιδίωξή μας είναι να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Πατρίδα οι δύο Έλληνες αξιωματικοί» ανέφερε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.
Για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ είπε ότι αυτές γίνονται εφ’ όλης της ύλης με πρώτο και κύριο ζήτημα εκείνο του αλυτρωτισμού και της αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων το οποίο «είναι ένα ζήτημα που έχουν κληθεί τα Σκόπια να το διαχειριστούν και είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό να περάσει στις εθνότητες που συναποτελούν το κράτος των Σκοπίων». Για την αναφορά του πρωθυπουργού σε όνομα σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες είπε ότι ο κ. Τσίπρας «στη συνέντευξη Τύπου έδωσε ένα παράδειγμα, δεν έκανε κάποια πρόταση».
Επανέλαβε την διαφωνία των ΑΝΕΛ σε οποιαδήποτε ονομασία εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγο του. «Οι ΑΝΕΛ έχουμε διαφορετική θέση για το Σκοπιανό. Στη χώρα μας δεν έχουμε μάθει με κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτό το οποίο διαφοροποιεί τη σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας από την προηγούμενη είναι ότι τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν έχουν διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και θέσεις, τις οποίες διατυπώνουν ελεύθερα» πρόσθεσε η κ. Παπαδοπούλου, καταλήγοντας «η διαπραγματευτική διαδικασία για το Σκοπιανό είναι σε εξέλιξη. Να δούμε εάν τα Σκόπια θα αποδεχθούν την αλλαγή του Συντάγματος και την άρση κάθε ίχνους αλυτρωτισμού. Δεν βλέπω ότι είναι εύκολο για τα Σκόπια να αποδεχθούν αυτά τα οποία διεκδικεί η ελληνική πλευρά».