Την ανάγκη συνεργασίας για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών και εμπορίας, καθώς και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη δυτική και βόρεια Αφρική, υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του μετά την υπουργική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νίγηρα και στην οποία εκπροσώπησε την ΕΕ. «Συναντηθήκαμε εδώ στη Νιαμέι, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι χώρες της περιοχής του Σαχέλ, της δυτικής και βόρειας Αφρικής, προκειμένου να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την κυβέρνηση του Νίγηρα για τη διοργάνωση αυτής της πολύ σημαντικής Διάσκεψης» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις παραγωγικές. «Ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η συνεργασία θα παρουσιάσει ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα στο μέλλον» προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Εκπροσωπώντας την ΕΕ στην Υπουργική Διάσκεψη κατά της διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων που πραγματοποιήθηκε στη Νιαμέυ, ο κ. Αβραμόπουλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ο Νίγηρας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο όσον αφορά στη μετανάστευση και την ασφάλεια και χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική την παρουσία πολλών αντιπροσωπειών για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, διαμηνύοντας ότι «ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί». Επισημαίνεται πως στη Διάσκεψη συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και χωρών της περιοχής του Σαχέλ, της δυτικής και βόρειας Αφρικής και ειδικότερα αντιπροσωπείες από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τον Νίγηρα, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, τη Γουινέα, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Λιβύη, το Μάλι και τη Μαυριτανία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αβραμόπουλος τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Κορυφής στο Αμπιτζάν, αναφέροντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει τη συνεργασία και τον διάλογό στον τομέα της μετανάστευσης και επισήμανε πως από τότε, και μέσα σε τρεις μήνες, χάρη στη στήριξή μας, 15.000 μετανάστες κατάφεραν να επιστρέψουν με ασφάλεια από τη Λιβύη στις χώρες καταγωγής τους. «Έχουμε στηρίξει την απομάκρυνση 1.300 προσφύγων από τη Λιβύη με σκοπό την επανεγκατάσταση τους. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη συμβολή της κυβέρνησης του Νίγηρα και τη συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες» συμπλήρωσε.
Σε αυτό το σημείο παρατήρησε πως οι χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού επηρεάζονται από το φαινόμενο της μετανάστευσης και τόνισε την ανάγκη να «εργαστούμε από κοινού για τη διάσωση ζωών και για να διασφαλίσουμε ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες, ιδίως οι ανήλικοι, δεν θα πέσουν στα χέρια των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών», καθώς και τη δημιουργία περισσότερων υποδομών προσωρινής υποδοχής.
Ως σημαντικότερα ιεράρχησε τη βελτίωση της παροχής βοήθειας στους μετανάστες από τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών, αποτιμώντας πως οι κοινές μας ενέργειες έχουν ήδη αποφέρει αποτελέσματα στη Λιβύη και τις γειτονικές περιοχές. Επιπλέον, ανέφερε, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης βοήθησε πάνω από 7,000 μετανάστες να επιστρέψουν από τον Νίγηρα, με πάνω από 3,000 άτομα να διασώζονται στην έρημο.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ΕΕ να συνεχίσει να υποδέχεται και να παρέχει προστασία στους πιο ευάλωτους πρόσφυγες και σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη-μέλη να δεσμευθούν για νέες επανεγκαταστάσεις και ανακοίνωσε ότι «ήδη έχουμε ήδη λάβει σχεδόν 40,000 δεσμεύσεις». Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, είπε και τόνισε πως θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά τις επανεγκαταστάσεις από τον Νίγηρα, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών που απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη. «Ωστόσο, οι δεσμεύσεις δεν αρκούν, χρειάζονται πράξεις. Έχω συνομιλήσει με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι και έστειλα σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους υπουργούς. Συμφωνήσαμε ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσουμε την επιτάχυνση της διαδικασίας των μετεγκαταστάσεω» συμπλήρωσε.
Συμπυκνώνοντας με σαφήνεια το μήνυμα της ΕΕ, διαμήνυσε πως «οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για την προστασία των μεταναστών δεν θα έχουν αποτέλεσμα εάν δεν καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τα δίκτυα διακινητών μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων», προτάσσοντας την ανάγκη εξάρθρωσης των εγκληματικών δικτύων που αποκομίζουν τεράστια παράνομα κέρδη. Αυτό ισχύει τόσο για την Αφρική όσο και για την Ευρώπη, προσέθεσε.