Οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, 2014-2020 ήταν το βασικό θέμα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, ο οποίος νωρίτερα συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το νέο πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο πρέπει να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης των κρατών-μελών της ΕΕ, για την περίοδο 2014-20, διασφαλίζοντας την οικονομική, κοινωνική σύγκλιση και συνοχή όπως, άλλωστε, προβλέπεται και από τις ίδιες τις Συνθήκες της ΕΕ.

Υπό το φως της περιόδου ύφεσης που διανύει η Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Δήμας, η δράση της ΕΕ για την ανάκαμψη της οικονομίας, την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ.

Ο υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας μας στις διαπραγματευτικές προσπάθειες της Δανικής Προεδρίας για επεξεργασία, κατά το μέγιστο δυνατόν, ολοκληρωμένου σχεδίου προτάσεων επί των γενικών αρχών του νέου δημοσιονομικού πλαισίου, ενώ υπογράμμισε ότι οι θέσεις ορισμένων χωρών για περαιτέρω μείωση του Πλαισίου 2014-20 σε σχέση με το τρέχον (2007-13) είναι ασύμβατες, αφενός με την προσπάθεια της ΕΕ για τόνωση της ανάπτυξης, και αφετέρου με τις αυξημένες λόγω Λισσαβόνας, αρμοδιότητες της διευρυμένης Ενώσεως, τις οποίες υποστηρίζουν όλα τα κράτη-μέλη. Σημείωσε επίσης, ότι η αποστολή των εθνικών προϋπολογισμών δεν πρέπει να συγχέεται με αυτή του κοινοτικού προϋπολογισμού, ο οποίος έχει κατεξοχήν αναπτυξιακό ρόλο, προσθέτοντας ότι στην παρούσα οικονομική κρίση οι περιορισμοί των δημοσίων δαπανών έχουν δυσκολέψει για ορισμένα κράτη-μέλη την παροχή επαρκούς χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της οικονομίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι το θέμα των Ιδίων Πόρων θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του Διαπραγματευτικού Πακέτου, σημειώνοντας ότι οι σχετικές προτάσεις της Επιτροπής για νέους Ιδίους Πόρους (Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών και Ευρωπαϊκός ΦΠΑ) είναι οι μόνες που μπορούν να δώσουν τη λύση και να αυξήσουν το ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού, χωρίς να επιβαρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Αναφερόμενος στα επιμέρους θέματα του Πλαισίου, ο κ. Δήμας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η προτεινόμενη αύξηση κονδυλίων για τον τομέα εσωτερικών υποθέσεων είναι μια θετική εξέλιξη, συγκρατώντας όμως ότι η αύξηση αυτή δεν είναι επαρκής για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, ειδικά για κράτη-μέλη με εξωτερικά σύνορα. Η ουσιαστική αύξηση πόρων στον τομέα αυτό του προϋπολογισμού, σημείωσε, θα αποφέρει προστιθέμενη αξία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη συνολικά.