Το τέλος της αυστηρής επιτροπείας υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ.
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της εξέλιξης των ελληνικών ομολόγων τα οποία έφτασαν στα επίπεδα του 2006, σημειώνοντας πως όταν μειώνεται το επιτόκιο οι αγορές θεωρούν ότι μειώνεται ο κίνδυνος για την οικονομία και μπορούν να δανείσουν τη χώρα.
«Για αυτό λέμε ότι η πορεία των ομολόγων στο χαμηλότερο επιτόκιο σηματοδοτεί και το κλείσιμο μιας εποχής, σηματοδοτεί τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Συμπλήρωσε δε, πως οι αγορές προεξοφλούν την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.
«Αυτό στο οποίο στοχεύουμε είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τις αρχές του έτους, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση με τους εταίρους αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος για τη διευθέτηση – ρύθμιση του χρέους» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Με αφορμή τη συζήτηση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρόεδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η τοποθέτηση του είναι απολύτως εναρμονισμένη με τη θέση της κυβέρνησης.
«Εμείς λέμε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να εκκινήσει η διευθέτηση του χρέους, μέσω των μεσοπρόθεσμων μέτρων που προβλέπονται στη συμφωνία με τους δανειστές» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.
Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις από τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και η υλοποίηση του προγράμματος συνεπάγεται και την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος από την πλευρά των εταίρων.
Για την τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι, ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στην απάντηση του πρωθυπουργού, κατά τη συνέντευξη τύπου και υπογράμμισε ότι ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης είπε ότι δεν είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα, εάν η Ελλάδα θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
«Σήμερα δεν υπάρχει μονόδρομος, το 2010 δεν υπήρχε επιλογή της χώρας, το 2015 δεν υπήρχε επιλογή μόνο δανειοδότηση από τον επίσημο τομέα ή χρεοκοπία» είπε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος που πάντως χαρακτήρισε περίεργη τη δήλωση Ντράγκι. Σημείωσε όμως ότι «εάν τη διαβάσει προσεχτικά δεν λέει αυτό που ισχυρίστηκαν ορισμένοι στην Ελλάδα για την πιθανότητα 4ου προγράμματος. Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο η πορεία των ομολόγων και τα στοιχεία της οικονομίας δείχνουν έξοδο από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτροπεία»
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει δικαιωθεί ως προς τις εκτιμήσεις της, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και η χώρα οδεύει προς την έξοδο των μνημονίων και της συγκεκριμένης μορφής επιτροπείας. Συμπλήρωσε επίσης ότι όσο ο βαθμός ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής αυξάνεται τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα αποκτά η κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη φορολογία και για σειρά άλλων θεμάτων.
Για το προσφυγικό και με αφορμή όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση κατανοεί τη δυσκολία που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών στα οποία έχουν δημιουργηθεί Hot Spots ωστόσο ζήτησε να έχουμε στο μυαλό μας πως η ταλαιπωρία των προσφύγων είναι πολύ μεγαλύτερη.
«Η προσφυγική κρίση και οι προσφυγικές ροές δεν αποτελούν ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί δια παντός» είπε ο υπουργός Επικρατείας και ζήτησε αυτό να γίνει κατανοητό από το σύνολο της κοινωνίας, των πολιτικών, των δημοσιογράφων και όσων έχουν δημόσιο λόγο, ότι το πρόβλημα ήρθε για να μείνει και «θα χαρακτηρίσει την πολιτική και την κοινωνική ζωή» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Κάνουμε ότι είναι δυνατό και στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας» είπε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί ώστε να βελτιώνονται οι συνθήκες ζωής στα νησιά. Υπενθύμισε ότι ήδη 6000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα και πρόκειται για ευπαθείς ομάδες και ασυνόδευτα παιδιά. Επανέλαβε πως το άσυλο, είναι μια διαδικασία η οποία δεν είναι εύκολη και είναι και χρονοβόρα ωστόσο επιχειρείται με νομοθετικές παρεμβάσεις να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Για την πρόταση της ΝΔ περί Ιδιωτικής κοινωνικής ασφάλισης , ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να εκτιμηθούν υπό ένα ενιαίο πρίσμα «καθώς η λογική που εισαγάγει ή επαναλαμβάνει, είναι λογική πολύ μεγάλης επιθετικότητας απέναντι σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες (όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροί επιχειρηματίες), με στόχο να δημιουργηθούν οι όροι και οι δυνατότητες για μεγαλύτερη είσοδο της ιδιωτικής οικονομίας» είπε. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι αυτό το μοντέλο έχει αποτύχει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς οδήγησε στη κρίση που βιώνουμε σήμερα και κατηγόρησε τη ΝΔ για ιδεολογικές παρωπίδες.
Για το θέμα των μουφτήδων, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως η ΝΔ κάνει λάθος που εμπλέκει το θέμα με την εξωτερική πολιτική της χώρας και παρέπεμψε στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντηση του στο Μαξίμου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπου είπε πως τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας. Ο υπουργός Επικρατείας, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει στο επίκεντρο μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και καθημερινότητας της μειονότητας. «Σε αυτό το πλαίσιο συζητάμε όχι μόνο για τον μουφτή αλλά και τη Σαρία και μια σειρά θεμάτων» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.