«Η τέταρτη αξιολόγηση στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μεγάλη διαπραγμάτευση που θα γίνει για το πλαίσιο της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο. Στόχος μας είναι η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 να μπορέσει να σταθεί αυτοδύναμα στις αγορές χρήματος και να έχουμε τη δυνατότητα να διευρύνουμε το πεδίο ελευθερίας της άσκησης πολιτικής», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι «θα τα καταφέρουμε», για να επισημάνει πως «ούτως ή άλλως και οι αγορές και οι πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη σε αρκετά μεγάλο βαθμό προεξοφλούν τη θετική κατάληξη».
Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «καταγράφεται μια θετική αποτίμηση που είναι και αδύνατον να αμφισβητηθεί από τον οποιονδήποτε όσο κι αν θέλει να κάνει αντιπολίτευση».
Όπως είπε«δεν έχουμε νέα θέματα που προκύπτουν από την επίσκεψη Ερντογάν, αντιθέτως έχουμε λιγότερα απ’ ό,τι είχαμε μια μέρα πριν από την επίσκεψη», σημείωσε. Ως προς το τάιμινγκ της επίσκεψης, σχολίασε ότι οι επίσημες επισκέψεις έχουν πολύ μεγαλύτερο νόημα όταν υπάρχουν πραγματικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν ειδικά σε μια περίοδο που είναι αναγκαία η αναβάθμιση των σχέσεων, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή «και είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ελλάδα να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο». «Η κυβέρνηση πήρε μια τολμηρή πρωτοβουλία να τείνει χείρα φιλίας προς τη γείτονα και νομίζω ότι δικαιώθηκε για αυτή της την επιλογή», είπε.
«Αποτιμάμε θετικά το γεγονός ότι έκλεισε μια και καλή, κατά τη γνώμη μου, το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης καθώς είχαμε σαφή τοποθέτηση εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου ότι δεν αμφισβητούνται σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα κανενός κράτους και πολύ περισσότερο κανενός γειτονικού κράτους. Υπήρξε και μια διεθνής υποστήριξη προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και άρα προς την ελληνική θέση», τόνισε. Επισήμανε τις δηλώσεις Ερντογάν -που δεν έχουν ξαναγίνει – ότι το ζήτημα της μειονότητας είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ελληνικού κράτος, και αναγνώρισε τον θρησκευτικό χαρακτήρα της μειονότητας και τις πολλαπλές προελεύσεις των μελών της.
Για την τροπολογία για τις απεργίες
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την τροπολογία για το 50%+1 για τις απεργίες.
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κατηγορήσει κανείς αυτή την κυβέρνηση για αντεργατική και α αντισυνδικαλιστική πολιτική», είπε.
«Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της διαπραγμάτευσης θεωρήσαμε ότι είναι πιο σημαντικά αυτά τα ζητήματα από ό,τι το θέμα του 50% +1, που, προσέξτε, δεν ισχύει για όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά αποκλειστικά και μόνο για τα επιχειρησιακά σωματεία. Δεν μιλάμε για κλαδικά σωματεία, για πανελλαδικής έκτασης πρωτοβάθμια σωματεία», τόνισε.