Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ εξέφρασε σήμερα τις επιφυλάξεις της σχετικά με τη δημιουργία ενός δεσμευμένου λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας.
Η δημιουργία ενός δεσμευμένου λογαριασμού «έχει προετοιμαστεί με συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο με όλα τα επιχειρήματα υπέρ και κατά. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο: ένας ειδικός λογαριασμός ίσως να χρειάζεται επιπλέον κεφάλαιο», επεσήμανε η κ. Φέκτερ στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
«Γι’ αυτό έχω επιφυλάξεις, επειδή η διοίκηση που θα είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή του προγράμματος δεν θα πρέπει να δαπανά χρήματα η ίδια», πρόσθεσε. «Πρέπει να βρούμε τα μέσα για να καταλήξουμε στον ίδιο στόχο με άλλο τρόπο», σημείωσε η Φέκτερ.
Λίγο νωρίτερα ο Γερμανός ομόλογός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε επισημάνει ότι υπάρχει «κατ’ αρχήν συναίνεση» στο θέμα του δεσμευμένου λογαριασμού.
Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας δήλωσε επίσης ότι οι σημερινές συζητήσεις στο Eurogroup θα αφορούν κυρίως την εξεύρεση επιπλέον μέσων χρηματοδότησης της Ελλάδας, τους οποίους η χώρα χρειάζεται ώστε να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, επισημαίνοντας ότι τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ του νέου πακέτου βοήθειας κινδυνεύουν να μην επαρκούν.
«Θα δούμε αν ο ιδιωτικός τομέας θα βοηθήσει λίγο περισσότερο, ανάλογα με τις συνθήκες, ή αν ο δημόσιος τομέας θα συμπληρώσει τα κενά είτε μέσω των κεντρικών τραπεζών (των κρατών) είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», σημείωσε η κ. Φέκτερ.
Σε κάθε περίπτωση «πιστεύω ότι τα κράτη δεν μπορούν να προσφέρουν περισσότερα χρήματα», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε επισημάνει από την πλευρά του νωρίτερα ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα από τους δημόσιους πιστωτές δεν μπορεί να ξεπερνά τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ.