Πολιτική «θύελλα» ξέσπασε με αφορμή ένα σχόλιο της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη για την επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16. Συγκεκριμένα, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι «για τα F-16 κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος, ως απάντηση στην αναφορά της κ. Μπακογιάννη, κοινοποίησε μέσω διαδικτύου την πρόθεσή του να παγώσει τη διαδικασία συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16, μέχρι τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής. Ο κ. Καμμένος έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: «Αφού η Ντόρα βλέπει, κάτι σάπιο, στη διακρατική για τα F16 σταματώ κάθε διαδικασία έως καταθέσει στην επιτροπή με παρόντα τον Πρέσβη των ΗΠΑ».

Πιο αναλυτικά, η βουλευτής και τομεάρχης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, είχε δηλώσει στην συνέντευξή της κληθείσα να σχολιάσει το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν αισθάνθηκα υπερήφανη βλέποντας και ακούγοντας τον Πρωθυπουργό της χώρας μου στις ΗΠΑ. Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά δεν πήγε καθόλου προετοιμασμένη και έτσι μάθαμε από τον πρόεδρο Τραμπ κάτι που νομίζω ότι ενόχλησε κάθε έλληνα βουλευτή, ότι η Ελλάδα θα δώσει 2,4 δισ. δολάρια για να αναβαθμίσει τα F-16 και να δώσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Κατόπιν ακούσαμε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να διαψεύδει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και να λέει ότι το κόστος είναι 1,1 δισ. και τα υπόλοιπα θα είναι σε αντισταθμιστικά. Λίγες ημέρες μετά ο κ. Τσίπρας διέψευσε τον υπουργό του λέγοντας ότι δεν θα πάρουμε αντισταθμιστικά – εκτός, ίσως μπορεί, ενδεχομένως, κάποια για την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων. Για να βγει αμέσως μετά μια “διευκρινιστική” ανακοίνωση από το ΓΕΑ. Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Αν δεν υπήρχε ήδη συμφωνία, πώς την ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πώς είναι τόσο βέβαιος ο Πρωθυπουργός ότι θα υπάρξει μέσα σε 15 ημέρες, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή; Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μια τέτοια συμφωνία για τη χώρα μας, που βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση, όπου οι μισθοί των Ελλήνων αεροπόρων έχουν εξανεμιστεί, θα έπρεπε να συζητηθεί με υπευθυνότητα και διαφάνεια από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων». Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, απαντώντας σε δημοσίευμα σχετικά με πώληση πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική. Δεν υπάρχει μεσάζων, αλλά επίσημος εκπρόσωπος του κράτους της Σαουδικής Αραβίας, που υπογράφει με επίσημα πληρεξούσια. Θυμίζουμε στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ και στον κ. Θεοδωράκη ότι ενέκριναν τη συμφωνία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».

Κικίλιας: Η συμφωνία με την Σαουδική Αραβία στη Βουλή

Εντωμεταξύ, στη Βουλή φέρνει το θέμα της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση, ενώ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Πάνου Καμμένου καλώντας τον υπουργό Άμυνας να απαντήσει στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ, στις 17 Ιουνίου ήρθε μία συμφωνία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να πωληθούν βόμβες και βλήματα στη Σαουδική Αραβία. Κατά τον κ. Κικίλια πάντα, στις 29 Αυγούστου το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας έσπευσε να διευκρινίσει πως η όποια συμφωνία θα γίνει απευθείας με το υπουργείο και χωρίς μεσάζοντα. Ο τομεάρχης της ΝΔ, βασιζόμενος σε δημοσιεύματα, κατηγόρησε μάλιστα τον Πάνο Καμμένο πως κάλεσε τον αρμόδιο ταξίαρχο της επιτροπής προμηθειών που έχει ορίσει ο ίδιος στο υπουργείο και τον «ξετινάζει», όπως λέει χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον ότι ανήκει σε κύκλωμα που θέλει να χαλάσει τη συμφωνία. «Άρα, το ερώτημά μας είναι ποιος είναι αυτός ο μεσάζοντας, ο πληρεξούσιος, ο εκπρόσωπος; Να τον ονοματίσει. Δεύτερον, ισχύει η συμφωνία του Ιουνίου ή έχει τιναχτεί στον αέρα;» διερωτάται ο κ. Κικίλιας επισημαίνοντας πως είναι προφανές ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Λέει μάλιστα πως το τι έχει συμβεί θα διευκρινιστεί στην επιτροπή της Βουλής. «Εγώ είμαι θεσμικός. Το υπουργείο αυτό δεν επιτρέπει «ταρζανιές». Αξιοπιστία, σοβαρότητα και απαντήσεις. Έτσι θα λειτουργήσουμε. Ποια συμφωνία ισχύει; Του Ιουνίου ή του Αυγούστου; Και ποιος είναι ο μεσάζοντας;» δήλωσε. Ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16 κάλεσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσει εξηγήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τόσο για το θέμα της αναβάθμισης των F-16, όσο και για το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. «Η συμφωνία είναι συμφωνία και πρέπει να προχωρήσει. Οφείλει να έρθει όμως ο ίδιος να εξηγήσει στην επιτροπή. Μετά θα έρθουμε να τοποθετηθούμε με τον τρόπο που προασπίζει κανείς το δημόσιο συμφέρον στη χώρα, ποιες θέσεις εργασίας, πώς θα λειτουργήσουν οι αμυντικές βιομηχανίες» τόνισε. Ο κ. Κικίλιας κάλεσε τον κ. Καμμένο να απαντήσει και στις καταγγελίες ξένου δημοσιογράφου ότι λειτούργησε ως μεσάζοντας και εν κρυπτώ έτσι ώστε εν μέσω αμερικανικών εκλογών να συναντηθεί ο Τζορτζ Παπαδόπουλος με τον κ. Πούτιν.