«Ο θεσμός της κοινωνικής οικονομίας είναι μία διαφορετική προσπάθεια προώθησης της απασχόλησης με την έμμεση δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, αντί της μέχρι τώρα υφιστάμενης πολιτικής της παροχής επιδομάτων ανεργίας», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων.

Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, η περίληψη του σχεδίου κατατέθηκε ήδη στον Πρόεδρο της Βουλής και ζητήθηκε η Κοινοβουλευτική Διαβούλευση να γίνει στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με στόχο να ψηφιστεί εντός του Οκτωβρίου.

Βασική αρχή και πρόβλεψη είναι ότι οι εταιρίες κοινωνικής οικονομίας δε θα διανέμουν κέρδη αλλά μόνο οι εταίροι θα αμείβονται για την παρεχόμενη εργασία τους με ανώτερο όριο το τριπλάσιο του κατώτατου μισθού.

Τυχόν οικονομικό πλεόνασμα των εταιριών πρέπει να επενδυθεί υποχρεωτικά σε επέκταση δραστηριοτήτων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ οι αποδέκτες των παροχών από τις εταιρίες κοινωνικής οικονομίας δεν επιβαρύνονται ούτε κατ’ ελάχιστον.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, κρίσιμο ζήτημα είναι ο τρόπος και ο βαθμός παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας στον τομέα προστασίας των εταιριών κοινωνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στο ύψος τυχόν χρηματοδότησης έτσι ώστε αφενός με να μην στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός, αφετέρου να μην μπορέσουν να εισχωρήσουν εκ του πλαγίου καθαρά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για επιδότηση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών των εταίρων για το χρονικό διάστημα των πρώτων δύο χρόνων λειτουργίας της εταιρίας.

Όσον αφορά για τους ιδρυτές και συμμετέχοντες στις εταιρίες κοινωνικής οικονομίας, ο υπουργός είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις κοινωνικά ευπαθής ομάδες (άτομα με αναπηρίες, απεξαρτημένα από ουσίες, μετανάστες, άνεργοι κ.α.), και στα άτομα ηλικίας κάτω των 35 χρόνων.

Το όλο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» ενδεικτικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, «Ενίσχυση κοινωνικής επιχειρηματικότητας των νέων» ενδεικτικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ και μέρος των χρηματοδοτήσεων από τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για την απασχόληση, συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων έναντι των ασφαλιστικών ταμείων λέγοντας ότι ήδη έχει σταλεί η σχετική εγκύκλιος, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ωστόσο εξέφρασε τη διαπίστωση ότι υπάρχει απροθυμία από τις τράπεζες να παράσχουν δάνεια στις επιχειρήσεις ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στο θέμα των οφειλών ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είπε ότι από τους ελέγχους γίνεται φανερό ότι το ποσό αυξάνεται συνεχώς και εκτιμάται ότι ίσως ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ, ενώ όσον αφορά τους οφειλέτες είπε ότι πρόκειται για 800.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, εκ των οποίων οι 450.000 είναι επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι, 250.000 αγρότες και περίπου 100.000 πρόσωπα που ασκούν και άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Ο κ. Κουτρουμάνης σχολίασε και σημερινό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο μελετά την καταβολή συντάξεων σε δόσεις για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής έκδοσης τους, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που έχει ως στόχο το υπουργείο, είπε, είναι να δίνονται οι συντάξεις σε συντομότερο διάστημα και ένα μέτρο που μελετάται είναι η καταβολή προσωρινής σύνταξης μέχρι την έκδοση της τελικής.