Ο εισηγητής του κόμματος, βουλευτής Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της βουλής ανακοίνωσε ότι η ΝΔ «είναι κόμμα εθνικής ευθύνης» και θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ωστόσο, όπως επεσήμανε, «θα στηρίξουμε τις διατάξεις που συμφωνούμε και θα αντιταχθούμε σε διατάξεις που θεωρούμε επιβλαβείς, παρουσιάζοντας τις δικές μας προτάσεις».

Συγκεκριμένα ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «σε σχέση με τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης, θεωρούμε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά» ενώ ζήτησε εξηγήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών «ως προς την εμπλοκή χρηματιστηριακών εταιριών για τα θέματα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας».

Ο βουλευτής καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση εσφαλμένες επιλογές και υπογράμμισε ότι «η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν θα συμβάλλει ώστε να διαγραφούν η να παραγραφούν ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε δια στόματος Κώστα Κιλτίδη να διατυπώσει τη στάση που θα κρατήσει κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια, ενώ τα κόμματα της αριστεράς δεν θα δώσουν θετική ψήφο, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «κουρελού» και τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο να κάνει λόγο για βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα.

Προλογίζοντας το νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε χαρακτηριστικά «κάνουμε επιλογές αδήριτης εθνικής ανάγκης» και επεσήμανε την ανάγκη να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, πριν ξεκινήσουν οι διαπραγμάτευσης με την τρόικα.