«Το ΑΣΕΠ, ως εκ του θεσμικού του ρόλου και κατά πάγια πρακτική του, δεν σχολιάζει τους χαρακτηρισμούς για σκανδαλώδη πρόσληψη 30.000 ημετέρων, για διορισμούς ημετέρων και επιχείρηση τακτοποίησης ημετέρων, θεωρώντας ότι αυτοί αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις», αναφέρει έγγραφο του ΑΣΕΠ που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης της βουλευτή της ΝΔ Ελίζας Βόζενμπεργκ και τις καταγγελίες της για «σκανδαλώδη πρόσληψη 30.000 ημετέρων εκτός ΑΣΕΠ εν μέσω οικονομικής κρίσης».
Το έγγραφο υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ Φώτη Μπολόφη, ο οποίος παραθέτει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και ενημερώνει ότι «το ΑΣΕΠ, μετά από σχετικό έλεγχο 2.594 διαδικασιών επιλογής εποχικού προσωπικού (ανακοινώσεις πρόσληψης, πίνακες επιλογής και ενστάσεις), διέθεσε κατά το έτος 2010 προς πρόσληψη στους οικείους φορείς τού εν γένει δημόσιου τομέα 27.724 υποψηφίους».
«Οι προσλήψεις αυτές, στις οποίες προφανώς αναφέρεται η ερώτηση, έγιναν βάσει του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση εποχιακών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας που επιβάλλει την αξιοκρατία, τη δημοσιότητα και τη διαφάνεια των διαδικασιών πρόσληψης, περιλαμβάνονται δε στην ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2010», προσθέτει ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ.
Προς απάντηση της ίδιας ερώτησης, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνος Ρόβλιας, επισημαίνει την πρόνοια του ν. 3986/2011 σύμφωνα με τον οποίο «από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015, ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στους φορείς του άρθρου 1 του ν. 3812/2009 δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από το λόγο ένα προς πέντε (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις), στο σύνολο των φορέων με εξαίρεση του έτος 2011, για το οποίο ο λόγος θα είναι ένα προς δέκα».
Όπως διευκρινίζει ο κ. Ρόβλιας κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων αυτών εκδόθηκε την 1.3.2011 κοινή υπουργική απόφαση με την οποία καθορίστηκαν οι προτεραιότητες και τα κριτήρια για την κατανομή του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού αορίστου χρόνου για τους διορισμούς εντός του έτους 2011 και στη συνέχεια ακολούθησαν και οι εξής κοινές υπουργικές αποφάσεις:
* Απόφαση (Ιούνιος 2011) κατανομής προσωπικού στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την πλήρωση 935 θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων.
* Απόφαση κατανομής προσωπικού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την πλήρωση 222 θέσεων (4.11.2011).
* Απόφαση κατανομής προσωπικού στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πλήρωση 38 θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (3.8.2011).
* Απόφαση κατανομής προσωπικού στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την πλήρωση 1100 θέσεων (με νεότερη απόφαση ορίστηκε ότι ο διορισμός 400 εκπαιδευτικών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκ των 1100, θα γινόταν την 2.1.2012).
* Απόφαση κατανομής προσωπικού στο Υπουργείο Οικονομικών για την πλήρωση 584 ατόμων, ο διορισμός των οποίων θα υλοποιηθεί μετά την 1.1.2012.
Η βουλευτής της ΝΔ στην ερώτησή της ανέφερε ότι «η αποκαλυφθείσα επιχείρηση τακτοποίησης ημετέρων προκύπτει από την επίσημη σχετική ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ και αποτελεί ιταμή πρόκληση για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης».