Για την εξέλιξη των εργασιών απορρύπανσης των παράκτιων περιοχών από τη Σαλαμίνα έως τη Γλυφάδα, μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης, ενημέρωσε εκπροσώπους επιστημονικών φορέων και ιδρυμάτων ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής.
Ο υπουργός, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που είχε μαζί τους, ζήτησε από όλους να συμβάλουν, με προτάσεις, στις επιστημονικές μεθόδους απορρύπανσης του βυθού και των ακτών, και στη συνεργασία τους με τις αρμόδιες για την προστασία του περιβάλλοντος υπηρεσίες του υπουργείου.
Στη σύσκεψη, που θα επαναληφθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, συμμετείχαν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο υπουργός Ναυτιλίας είχε διαδοχικές συναντήσεις και με τους πρέσβεις του Ισραήλ, της Βρετανίας και της Νορβηγίας, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το περιστατικό του ναυαγίου και την πρόοδο των ενεργειών απορρύπανσης από τις ελληνικές Αρχές.
Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από τους πρέσβεις να φέρουν σε επαφή κρατικούς φορείς και ερευνητικά ιδρύματα των χωρών τους με τον επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου, υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό, ώστε να διερευνηθεί εάν ενδεχόμενη αξιοποίηση της δικής τους σχετικής πείρας, επιστημονικής μεθοδολογίας και τεχνογνωσίας έχει επιπρόσθετη αξία σε σχέση με τη συμβολή των ελληνικών επιστημονικών φορέων, που ήδη συμμετέχουν στην προσπάθεια απορρύπανσης.
Οι τρεις πρέσβεις επιβεβαίωσαν την προθυμία των κρατών τους για άμεση συνεργασία και μεταφορά πείρας και τεχνογνωσίας.