Στα πιο κρίσιμα χιλιόμετρα φαίνεται ότι μπαίνει η κούρσα ενοποίησης της Κεντροαριστεράς. Αυτό που μένει, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, είναι να καθοριστούν οι κανόνες και αυτό έχει αναλάβει ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος την 1η Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει τον τρόπο και τις λεπτομέρειες της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο γνωστός συνταγματολόγος, θα γίνει την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, σε «ανεξάρτητο» χώρο εκτός των κομματικών γραφείων.
Ο κ. Αλιβιζάτος θέλει να κρατήσει τη διαδικασία αδιάβλητη, γι’ αυτό προσανατολίζεται σε ένα σύστημα ψηφοφορίας που δεν θυμίζει παλαιότερες αντίστοιχες διαδικασίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στόχος της Επιτροπής είναι η ψηφοφορία να μη γίνεται από έναν συγκεκριμένο χώρο: αν τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν, ο καθένας θα μπορεί να ψηφίζει και από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού του.
Ο τρόπος αυτός, του οποίου τον σχεδιασμό έχει αναλάβει ο Θεόδωρος Καρούνος, θυμίζει τον τρόπο εκλογής των πανεπιστημιακών πρυτάνεων, αλλά και την πρόσφατη ψηφοφορία που έκαναν οι Κινήσεις Πολιτών, διαλέγοντας έτσι τους εκπροσώπους τους στο Συμβούλιο της ΔΗΣΥ. Υπάρχουν όμως πράγματα που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, όπως το αν μαζί με τον επικεφαλής θα ψηφιστεί και η μορφή του κόμματος (ομοσπονδιακή ή ενιαία), καθώς και ο τρόπος εγγραφής στο Μητρώο του νέου φορέα.
Ο κ. Αλιβιζάτος μελετά πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο για κάθε υποψηφιότητα να απαιτείται ένα μίνιμουμ υπογραφών, ωστόσο οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί.
Όταν οι υποψηφιότητες οριστικοποιηθούν θα προγραμματιστούν και ντιμπέιτ σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε όσοι επιθυμούν να μετάσχουν στην ψηφοφορία να γνωρίσουν τις θέσεις και τη φιλοσοφία του κάθε υποψηφίου. Όλο αυτό απαιτεί βεβαίως χρόνο, οπότε η ψηφοφορία δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα Οκτωβρίου, παρ’ όλο που υπάρχουν και εισηγήσεις για ολοκλήρωση της διαδικασίας όσο το δυνατόν συντομότερα.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται και επισήμως η ανακοίνωση από τον Γιώργο Καμίνη, ενώ την Τετάρτη ο Γιάννης Ραγκούσης οργανώνει σχετική συνέντευξη Τύπου, όπου πρόκειται να αποκαλύψει τα επόμενα βήματά του. Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι, όπως ο Γιάννης Μανιάτης, επιλέγουν στάση αναμονής, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για την επόμενη μέρα, όπως ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.