Με πολύ διαφορετικό μάτι είδαν τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την Ελλάδα η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, έκανε λόγο για μια πολύ καλή μέρα για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «προφορική δέσμευση» περί εξόδου της χώρας στις αγορές και κάλεσε τον πρωθυπουργό στη Βουλή να απολογηθεί για την καθυστέρηση 16 μηνών στη συμφωνία.

Αλέξης Τσίπρας: Πήραμε αυτά που δικαιούμασταν

Χθες ήταν μετά από πολύ καιρό μια πολύ καλή μέρα για την Ελλάδα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο τηλεοπτικό μήνυμα του, την επομένη της συμφωνίας του Eurogroup. «Πήραμε τελικά αυτά που διεκδικούσαμε, αλλά και αυτά που δικαιούμασταν. Και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές, για το οριστικό τέλος, σε ένα χρόνο από σήμερα, των προγραμμάτων στήριξης και των μνημονίων που τα συνοδεύουν, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση», σημείωσε.

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί πράξαμε ορθά που δεν πήραμε ό,τι μας έδιναν τρεις βδομάδες πριν», σημείωσε και συνέχισε: «Αναλάβαμε το ρίσκο, κινητοποιήσαμε τις συμμαχίες μας αλλά και τη κοινή λογική στην Ευρώπη και πήραμε τελικά αυτό που ζητούσαμε: Μια συμφωνία διεξόδου». Πρόσθεσε ότι η πιο σημαντική δέσμευση της απόφασης αφορά τη δέσμευση για οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των θυσιών του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια. Είναι όμως άλλο να υπομένεις χωρίς αχτίδα φωτός. Και άλλο να βλέπεις μπροστά σου το δρόμο της εξόδου». Κατόπιν αυτών, σημείωσε ότι «τώρα δεν είναι η ώρα του εφησυχασμού, της επανάπαυσης αλλά της αποφασιστικότητας», «τώρα είναι η ώρα για να προωθήσουμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία». Για να τονίσει πως «το σήμα προς τα έξω, προς τους επενδυτές και τις αγορές για να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα, έχει ήδη δοθεί και είναι πολύ ισχυρό».

«Το σήμα όμως και προς τα μέσα, όμως, πρέπει να είναι ακόμη ισχυρότερο. Ναι μπορούμε. Μπορούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας με τις δικές μας δυνάμεις, να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία και το μέλλον μας. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί στη Βουλή

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά ανέφερε πως «μακάρι να βγει η χώρα στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος. Τέτοια δέσμευση είχαμε και το Νοέμβρη του 2012. Είναι όμως μόνο μία προφορική δέσμευση. Για να είναι ουσιαστική θα έπρεπε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό δεν διαφαίνεται πως θα συμβεί άμεσα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμιστική αξιοπιστία. Δεν την έχουμε αυτήν τη στιγμή. Εάν είχε τελειώσει η αξιολόγηση όταν το ζητούσαμε θα ήταν όλα καλύτερα. Γιατί άργησαν 16 μήνες; Ο κ. Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί στη Βουλή. Τότε δεν ζητούσαν πρόσθετα μέτρα οι δανειστές». Ενώ προσέθεσε πως τα μέτρα είναι δύσκολα σχολιάζοντας ότι «έχουμε πολύ δύσκολα μέτρα για το 2018 και το 2019. Θα χτυπηθούν οι Έλληνες από αυτά τα μέτρα με τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου. Είμαστε καταδικασμένοι σε μία διαρκή λιτότητα. Δεν έχω δει χώρα να έχει πρωτογενή πλεονάσματα για 50 χρόνια. Ο κ. Τσίπρας δεν κέρδισε τίποτα για τη χώρα και συνεχίζει να κάνει κακό στην Ελλάδα.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόιτερ για το τι θα κάνει σε περίπτωση που κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όταν αυτές γίνουν, απάντησε πως «τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% για 5 χρόνια είναι υπερβολικά. Εμείς μπορούμε να προσφέρουμε μεταρρυθμιστική αξιοπιστία. Κάτι δίνεις κάτι παίρνεις. Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συμμαζέματος του κράτους; Φυσικά και ναι. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και να φύγουν αρμοδιότητες πάνω από το Δημόσιο. Δεν έχω ταμπού και ας με λένε υπερβολικά φιλελεύθερο. Οι προσλήψεις στο Δημόσιο πρέπει να είναι 1 προς 5 για τα επόμενα 5 χρόνια και όχι προσλήψεις συμβασιούχων από τη πίσω πόρτα. Τέλος, σχολίασε και το αν θα γίνουν απολύσεις στον Δημόσιο Τομέα: «Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο και έχω δεσμευτεί για αυτό αλλά θα προσλαμβάνουμε πού λιγότερους από αυτούς που φεύγουν. Αναλογία ένα προς πέντε».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι με τον κ. Μητσοτάκη συμφωνούμε σε ένα πράγμα: Εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους. Όντως, μας χωρίζει ‘Αβυσσος», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά δεν κατάφερε να το κρύψει:

Μας αποκάλυψε ότι το όραμα του για τη δημόσια υγεία είναι να την παραδώσει στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Μας αποκάλυψε ότι την ώρα που η κυβέρνηση κάνει προσλήψεις στην παιδεία και την υγεία, ο ίδιος δεσμεύεται να δώσει τη χαριστική βολή στο κοινωνικό κράτος.
Μας αποκάλυψε ότι, αφού επί δεκαετίες το κόμμα του και το ΠΑΣΟΚ λεηλάτησαν την κοινωνική ασφάλιση, τώρα εμφανίζεται ως τηλεοπτικός πλασιέ της ιδιωτικής ασφάλισης.
Μας αποκάλυψε ότι μετά τη συνάντησή του με εργαζόμενους από τον κλάδο των ταχυμεταφορών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «στον ιδιωτικό τομέα τα συμφέροντα των εργαζομένων και της εργοδοσίας τέμνονται». Αυτή η αντίληψη για την εργασία και τους εργαζομένους τον οδήγησε προφανώς να μην πει κουβέντα για τον καταδικασθέντα για εργατικές παραβάσεις κ. Μηταράκη, αναπληρωτή τομεάρχη Εργασιακών της Νέας Δημοκρατίας!».
Κατόπιν αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι πως «οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι με τον κ. Μητσοτάκη συμφωνούμε σε ένα πράγμα: Εκφράζουμε δύο διαφορετικούς κόσμους. Όντως, μας χωρίζει Άβυσσος».

Κικίλιας: Ο κ. Τσίπρας έφερε 4ο μνημόνιο

«Επίθεση» στον πρωθυπουργό για τον οποίο και είπε πως θα πρέπει να έρθει στο κοινοβούλιο και να απολογηθεί στους Έλληνες και στους βουλευτές του και της αντιπολίτευσης, γιατί έφερε 4ο μνημόνιο και γιατί χρέωσε την ελληνική με 12,5 δισ. ευρώ εξαπέλυσε ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφερόμενος στη συμφωνία στο Eurogroup τόνισε πως ο «ο κ. Τσίπρας με την υπογραφή του χθες, δέσμευσε τη χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα, 3,5% για τα επόμενα 5 χρόνια, σε πλεονάσματα 2% μέχρι το 2060, ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει υπερταμείο για την περιουσία της χώρας, για άλλα 100 χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια ο πρωθυπουργός έφερε 4ο μνημόνιο με περικοπές, συντάξεων, με μείωση του αφορολόγητου, με υπερβολικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, δεν πήρε το QE και δεν πήρε και τη λύση που ήθελε για το χρέος.

«Η πραγματικότητα που βιώνει ο Έλληνας, είναι ζοφερή, πρέπει να έρθουν στη βουλή, οι κύριοι και να απολογηθούν. Για αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε και κατέθεσε αίτημα, για προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή, για το θέμα του Eurogroup, για το θέμα της οικονομίας. Δεν πρόκειται περί μικροπολιτικού χειρισμού, εμείς θέλουμε να ακουστούν αλήθειες. Την αλήθεια υπηρετούμε αυτή πρεσβεύει, ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, και θα φέρει τον κ. Τσίπρα στη Βουλή, για να απολογηθεί στους Έλληνες, για αυτά τα οποία τους έχει δεσμεύσει, για πολλά χρόνια» είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και 15 μήνες από τον Φεβρουάριο του 2016. «Το ότι καθυστέρησε μας έφερε σας επαναλαμβάνω 4ο αχρείαστο μνημόνιο κι άλλα 5 δισ. μέτρα στις πλάτες των Ελλήνων. Και καμία δέσμευση ούτε από το ΔΝΤ, για το χρέος, βλέπετε ότι δεν συμφώνησε, χθες τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την ποσοτική χαλάρωση την είχαν αναγάγει σε σημαία τους, οι κυβερνώντες δεν την πήραν, προς το παρόν, και οι κύριοι έρχονται να πανηγυρίσουν, για κάποια ευχολόγια. Δηλαδή, προσέξτε, ένα μέρος της δόσης πήραμε, και ευχές για το μέλλον, δεν χορταίνει ο ελληνικός λαός με ευχές. Θέλουμε πολιτικές πράξεις, καθυστέρηση της κυβέρνησης, πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτή την καθυστέρηση, οικονομία, σύνολο 14,5 δισ. και γιατί δεν έχει απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση από χθες, αυτό το οποίο δυστυχώς ντρέπομαι, ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών, της Γερμανίας ο κ. Σόιμπλε ότι εδώ, και εβδομάδες είναι συμφωνημένη, αυτό το χθεσινό Eurogroup και ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση να καθυστερήσει κι άλλο, δηλαδή να επιβαρύνει κι άλλο την ελληνική οικονομία, για επικοινωνιακούς λόγους» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε πως «πάση θυσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μειώσει τη φορολογία, θα μειώσει τις δαπάνες του Κράτους, θα μειώσει τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα αφήσει ελεύθερες, με κανόνες δικαίου και της ελληνικής νομοθεσίας, τις επενδύσεις στην ελληνική επικράτεια. Θα μεγαλώσει το ΑΕΠ της χώρας, γιατί μιλάμε για το χρέος, δεν μιλάμε, όμως, για τον πλούτο της χώρας, το ΑΕΠ, και έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα στηρίξουμε τους αναξιοπαθούντες, αυτούς που δεν έχουν, αυτούς που δεν μπορούν και δεν θα τους αφήσουμε πίσω, σε αυτήν την απίστευτη κρίση οικονομική και κοινωνική την οποία ζούμε».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Συγχαίρουμε τον εκπρόσωπο τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την αξιέπαινη προσπάθεια που κάνει να εμφανίσει το κόμμα του ως ουρανοκατέβατο. Για κακή του τύχη, ωστόσο, η ζοφερή πραγματικότητα που επέβαλλαν στον ελληνικό λαό κατά την περίοδο 2010-2014 δεν έχει ξεχαστεί από τον ελληνικό λαό.

Όσο κι αν ο Β. Κικίλιας προσπαθεί, κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει ούτε τα μέτρα ύψους 65 δισ. ευρώ, ούτε την εκτόξευση της ανεργίας από το 9 στο 27%, ούτε το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία. Ούτε βεβαίως τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους που επιζητούσε η κυβέρνηση Σαμαρά, αφού το θεωρούσε βιώσιμο. Άλλωστε, μόλις προχθές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, ισχυριζόταν πως η ανάδειξη του ζητήματος του χρέους είναι «τεράστιο λάθος» ενώ, λίγες μέρες νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της ΝΔ ισχυριζόταν πως «το χρέος δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Επίσης, ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για μείωση των κρατικών δαπανών. Ας μην υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών: οι πάντες γνωρίζουν πως όταν η ΝΔ μιλά για περικοπές δαπανών, εννοεί τα κονδύλια που αφορούν το κράτος πρόνοιας. Η σταθερή τους επιδίωξη ήταν και παραμένει η διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας και η παράδοση τους στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Επιπλέον, σε ότι αφορά τις αναφορές του κ. Κικίλια περί διορισμών «ημετέρων», ακόμα περιμένουμε την τοποθέτηση της ΝΔ για τα όσα έχει καταμαρτυρήσει ο Ανδρέας Μαρτίνης σχετικά με το πώς γίνονταν οι προσλήψεις στο Ερρίκος Ντυνάν».