Τις νέες ρυθμίσεις για τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών του τέως ΟΕΚ, παρουσίασε στο Εργατικό Κέντρο Έβρου ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, περιγράφοντας το μέχρι σήμερα καθεστώς το οποίο εκτιμά πως οδήγησε χιλιάδες οικιστών να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.
«Δεν χαρίζουμε. Προσπαθούμε ν’ αποτυπώσουμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους οικιστές και πως θα μπορούσε μέσω των νέων ρυθμίσεων να εισπράξει χρήματα και ο ΟΑΕΔ για ν’ ασκήσει κοινωνική πολιτική», δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της παρουσίασης το βράδυ της Τρίτης στο Εργατικό Κέντρο Έβρου, των νέων ρυθμίσεων για τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών του τέως ΟΕΚ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Νεφελούδης περιέγραψε το μέχρι σήμερα καθεστώς αναφέροντας πως από το 1954 και μετά ο τέως ΟΕΚ είχε κάνει 52.000 κατοικίες από τις οποίες οι 32.000 είναι σε εκκρεμότητα με τον ΟΑΕΔ, και ο τέως ΟΕΚ να έχει εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια μόνο τα 41 από τα συνολικά 450 εκατ. ευρώ. Περίπου 8.000 οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν τα υποθηκευμένα σπίτια τους γιατί παρήλθε ο χρόνος αποπληρωμής, ενώ οι δανειολήπτες έχουν φορτωθεί με δανειακές υποχρεώσεις επιπέδου 70-75% πάνω από τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στον ΟΑΕΔ, που εκτιμά πως ποτέ δεν θα εισπραχθούν. Ειδικότερα στον Έβρο από τις περίπου 670 εργατικές κατοικίες οι 600 είναι σε εκκρεμότητα, ενώ εκφράζει την ανησυχία πως πανελλαδικά κι αυτοί που έχουν πάρει παραχωρητήρια πιθανόν να έχουν θέματα εκκρεμοτήτων με το νόμο εξαιτίας υπαιτιότητας τρίτων, όπως των εργολάβων.
«Προσπαθούμε με αυτή την πρωτοβουλία αφενός μεν ν’ απελευθερώσουμε τους ανθρώπους, να μπορούν να πάρουν τα σπίτια τους με αξιοπρέπεια, με κάποιο τρόπο που να συνάδει με την πραγματικότητα και δεύτερον να δημιουργήσουμε πηγές εσόδων για τον ΟΑΕΔ που να είναι συμβατές με αυτό που συμβαίνει σήμερα. Δεν θέλουμε να κερδοσκοπήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως έχουν προστατευθεί τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ «διότι τα επενδύσαμε σε επιτόκια της Τράπεζας της Ελλάδας σε κοινούς λογαριασμούς με 3%, όταν οι συστημικές δίνουν 0,6% άρα προστατεύσαμε τα αποθεματικά για να μπορούμε να κάνουμε κοινωνικό έργο».
Όσον αφορά τις νέες ρυθμίσεις σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Εργασίας αυτές αφορούν τη μείωση των τελικών τιμών παραχώρησης και τον τρόπο αποπληρωμής. Ειδικότερα προβλέπεται μεταξύ άλλων:
-Επιμήκυνση του αριθμού των δόσεων από τις 240 στις 360
-Διατήρηση της πρόνοιας για τους πολύτεκνους έκπτωσης 50%
-Έκπτωση 20% για τις ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες όπως οικογένειες που έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες ή με αναπηρία 67%, ανέργους, συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες κ.α.
-Παράταση αποπληρωμής για τους ανέργους τριών χρόνων.
Τέλος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφερόμενος στους δανειολήπτες επισκευαστικών ή στεγαστικών δανείων, οι οποίοι ανέρχονται περίπου στις 72.000 οικογένειες, ο κ. Νεφελούδης εκτίμησε πως «το αργότερο σε 2-3 μήνες θα φέρουμε μία αντίστοιχου χαρακτήρα ρύθμιση με κουρέματα με σεισάχθεια κ.λ.π. για να μπορέσουν και αυτοί οι άνθρωποι ν’ απελευθερωθούν σιγά-σιγά από ένα σύστημα που ήταν παθογενές τόσα χρόνια».
Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του κ. Νεφελούδη είναι η Κομοτηνή αύριο και μεθαύριο η Ξάνθη.