Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε βουλευτική τροπολογία που έχει κατατεθεί από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή.
Η τροπολογία προτείνει τροποποιήσεις στο νόμο 2960/2001 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα. Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «είναι μια διάταξη που έχει σκοπό να εμπεδώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο ή συνδέεται με αυτά».
Όπως προβλέπει, κατά την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων- στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων ή εξυγιάνσεων ή και ειδικών εκκαθαρίσεων- καταλογίζονται, εκ των υστέρων, σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας, εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν, τότε τα πρόστιμα να καταλογίζονται στους κυρίως υπαίτιους της παράβασης.
«Με την τροπολογία επιθυμούμε να ξεμπλοκάρουμε και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον μελλοντικό επενδυτή διότι δεν είναι συνυπεύθυνος για πράγματα που έχουν τελεστεί στο προηγούμενο διάστημα και δεν ήταν ενήμερος και ότι αυτές οι πράξεις», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης που έχει καταθέσει την τροπολογία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η τροπολογία προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Γραμματέα της Κ.Ο, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου επισημαίνοντας ότι αυτή η τροπολογία είχε κατατεθεί πάλι τον Απρίλιο του 2016 και είχε αποσυρθεί μετά από τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Είναι μια τροπολογία αθλιότητας, κομπίνας εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Και αν ο κ. Παπαδημητρίου, που πραγματικά έχει ένα όνομα, ως αρμόδιος για το νομοσχέδιο, την αποδεχθεί, θα κηλιδώσει το όνομά του, με ένα αίσχος. Είναι η τροπολογία της μεγάλης κομπίνας που επανέρχεται. Δεν λέει ποιους αφορά.
Δεν λέει ποιους απαλλάσσει και με ποια ποσά. Δεν λέει πόσα εκατομμύρια χάνει το ελληνικό δημόσιο. Ποια είναι η ζημία. Τι είναι και ποιοι επιτέλους αυτοί οι ημέτεροι που αξίζουν τον κόπο για μια τέτοια χάρη από την πλευρά της κυβέρνησης. Όχι κύριοι! Αυτή η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί! Είναι ντροπή να επανέρχεται ένα χρόνο μετά για να χαρίσει εκατομμύρια σε ανώνυμους τώρα αλλά επώνυμους στη συνέχεια», είπε ο Β. Κεγκέρογλου.
Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι δεν έχει βάση αλήθειας η καταγγελία του κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε ότι με την τροπολογία ουσιαστικά δεν κηρύσσονται αλληλέγγυα συνυπεύθυνα με τους κύριους υπαίτιους, νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι την ημερομηνία μεταβίβασης μετοχών δεν είχαν κοινοποιηθεί καταλογιστικές πράξεις και δεν είχε γνωστοποιηθεί η εκκρεμότητα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά το στάδιο της διενέργειας διαγωνισμού για τη μεταβίβαση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Η κ. Παπανάτσιου επισήμανε εξάλλου ότι οι κυρίως υπαίτιοι δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποια πρόσωπα αφορά. «Φημολογούνται διάφορα και η τροπολογία δεν είναι αθώα. Να αναβληθεί η συζήτηση, και να υπάρξει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου και να πάρει επάνω της η κυβέρνηση την τροπολογία», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε: «να μάθουμε και ποια οικονομικά θέματα υπάρχουν και ποια πρόσωπα αφορά. Κύριε Παπαδημητρίου, μην κάνετε αποδεκτή την τροπολογία».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας από την πλευρά του τόνισε: «Η στάση σας, μας κάνει αλγεινή εντύπωση», είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι η τροπολογία αυτή κατατέθηκε σήμερα στις 10.15 το πρωί για να αναρωτηθεί: «από τις 10.15 πότε προλάβατε να συνεννοηθείτε με το υπουργείο Οικονομικών, να εξηγήσετε τα παραγωγικά αίτια, να ερευνήσει το υπουργείο Οικονομικών περί τίνος πρόκειται και να έρθει εδώ η υφυπουργός Οικονομικών να μας πει ότι την αποδέχεται και μάλιστα με το σκεπτικό που ψέλλισε. Γιατί δεν είχατε το θάρρος να το φέρετε εσείς; Διότι είναι προφανές ότι υπήρξε προσυνεννόηση. Που νομίζετε ότι νομοθετείτε; Στην Μποτσουάνα;».
Λίγο αργότερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης έκανε «έκκληση» στον υπουργό να μην δεχθεί την τροπολογία, για την προστασία και του βουλευτή που την υπογράφει, και του ιδίου και του κύρους του Σώματος. Είπε ότι η τροπολογία θα πρέπει να έρθει με έκθεση του ΓΛΚ και να ξέρει η Βουλή ποιους αφορά.