«Η παρουσία μου εδώ συμπίπτει με μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή στην πορεία του μεγάλου εθνικού μας θέματος, της Κύπρου, το οποίο είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας της εθνικής μας πολιτικής. Είναι κρίσιμες οι στιγμές», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πήγε στην Κύπρο προσκεκλημένος του ομολόγου του, Δημήτρη Ηλιάδη. Και επισήμανε «όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αλλαγή πορείας, κυρίως με ευθύνη της άλλης πλευράς».

Ο κ. Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του, συναντήθηκε επίσης και με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων καθώς και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Και γι’ αυτό διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα, για μια ακόμα φορά, δηλώνει δημόσια ότι εγγυάται την ακεραιότητα, την ασφάλεια, την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας» και σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας δίνει το δικό του εθνικό αγώνα».

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι η παρουσία του έχει σημειολογικό, συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. «Ουσιαστικό, διότι εμβάθυνε τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο υπουργεία, προχωρήσαμε σε μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον, σημειολογικό διότι δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι παρούσα, συμβολικό διότι διαχρονικά η ενότητα, η αλληλεγγύη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο ως έννοιες επικαιροποιούνται».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε μάλιστα ότι «η οικονομική κρίση δεν έχει σε τίποτα αποδυναμώσει το αμυντικό σύστημα της χώρας. Η χώρα μας είναι εγγύηση για την Κύπρο και για το μέλλον της. Είναι, όμως, και σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εκπέμπω σε όλους μήνυμα συνεργασίας και συνεννόησης. Και αυτό ζητούμε και από τους γείτονές μας».