«Όλος ο κόσμος ανησυχεί… η κρίση διαχέεται και αγγίζει ευρωπαϊκό σκληρό πυρήνα», είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε αρκετές χώρες αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δεν έχουν δύναμη πυρός για να αποτρέψουν διάχυση της κρίσης», είπε ο κ. Παπαδήμος εκτιμώντας ότι «έχουν δημιουργηθεί αμφιβολίες για τις δυνατότητες της ευρωζώνης».

Παρόλα αυτά δήλωσε αισιόδοξος ότι η ευρωζώνη θα ξεπεράσει τις δυσκολίες, καθώς όπως είπε «τελικά οι λαοί και οι ηγεσίες θα υιοθετήσουν το πλαίσιο που χρειάζεται για διασφαλιστεί το ευρώ και η σταθερότητα τραπεζικού συστήματος».

«Όλες οι χώρες έχουμε συμφέρον να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης», είπε προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «τα αίτια της κρίσης είναι «κάτοικοι εσωτερικού».

Αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι «η διόγκωση του δημοσίου τομέα, για πολλά χρόνια στηρίχθηκε σε δανεικά», ενώ όπως εξήγησε «η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και η διαμόρφωση του πληθωρισμού οδήγησαν σε απώλεια ανταγωνιστικότητας.

«Είναι στο χέρι μας να εφαρμόσουμε την κατάλληλη πολιτική για να σώσουμε την χώρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι «κάθε μια από τις ψήφους των βουλευτών αντιστοιχεί σε μια απόφαση ευθύνης για την παραμονή της χωράς στην ευρωζώνη».

Πρόσθεσε ότι «η χώρα πρέπει να κάνει ό,τι δεν έγινε επί πολλά έτη με μεγάλο κόστος προσαρμογής. Οι θυσίες πρέπει να επιμεριστούν δίκαια αλλά αν δεν δημιουργηθούν πλεονάσματα δεν θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές. Αν αξιοποιήσουμε πλεονεκτήματα της χώρας η ανάκαμψη της χώρας θα επιτευχθεί συντομότερα. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα έχοντας το βλέμμα στους άνεργους και ιδιαίτερα τους νέους».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια «η υιοθέτηση υποθετικά εθνικού νομίσματος θα πλήξει εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων», κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ.

«Δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί το χρέος και τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδος θα μπορούν να αποχτηθούν φθηνά από αυτούς που έχουν κεφάλαια σε σκληρό νόμισμα», τόνισε.