Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και να μετρά αντίστροφα για το Eurogroup της Δευτέρας, το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η Αθήνα είναι το πράσινο φως για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα που η ελληνική πλευρά σκληραίνει τη στάση της επαναλαμβάνοντας ότι δεν δέχεται μέτρα ούτε ένα ευρώ, στη Γερμανία δημοσίευμα της Die Welt αποκαλύπτει συμφωνία εταξύ της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο γυναίκες συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.
Στο δημοσίευμά της, η Welt σημειώνει ότι η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο πως θα στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα και δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κατά τις πηγές που επικαλείται η Welt, συμφωνήθηκε να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν από το 2018, δηλαδή αφότου παρέλθουν γερμανικές εκλογές.
Η Welt τονίζει οι δύο γυναίκες γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, με την κ. Μέρκελ να έχει ανοίξει στην κ. Λαγκάρντ τον δρόμο για μία δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Η διευθύντρια του Ταμείου «βλέπει» τη Γερμανίδα καγκελάριο ως ένα από τα λίγα στηρίγματα και γι’ αυτό δεν επιθυμεί να είναι από τα εμπόδια, πάνω στα οποία θα μπορούσε σκοντάψει η κ. Μέρκελ στον δρόμο προς την καγκελαρία.
Η Welt διευκρινίζει πάντως ότι το ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει τις συγκεκριμένες πληροφορίες.
Στο δημοσίευμα συμπληρώνεται ότι στην Αθήνα έχουν επίσης κατανοήσει ότι δύσκολα θα υπάρξει και πάλι πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ.
Το καλό κρασί, το σκι και το Eurogroup
Το καλύτερο που θα μπορούσε κανείς να περιμένει είναι να υπάρξει μία συμφωνία που να επιτρέπει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέχρι την Δευτέρα, τόνισε την Πέμπτη Ευρωπαίος αξιωματούχος στην καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου πριν το Eurogroup της Δευτέρας.
Ενώ δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, είναι σίγουρα καλύτερα να φτάσουμε σε μία συμφωνία γρήγορα καθώς «σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί, η συνεχής αναμονή δεν βελτιώνει, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση», υπογράμμισε ακόμη.
Με αρκετή δόση χιούμορ για τους ρυθμούς των διαπραγματεύσεων και τους χρόνους που απαιτούνται για την ωρίμανση των συμφωνιών, «καθησύχασε» τους συνομιλητές του, προτρέποντάς τους να πάνε «άφοβα για σκι»…
Οπως επισήμανε, στο Eurogroup θα γίνει μία αποτίμηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών σε σχέση με τους όρους για την επιστροφή της τρόικας. Στο καλύτερο δυνατό σενάριο και αν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, Αθήνα και θεσμοί θα αποφασίσουν τους όρους που θα επιτρέπουν την επιστροφή της τρόικας, έτσι ώστε να υπάρξει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
«Αυτό που πρέπει να συμφωνηθεί είναι η δημοσιονομική τροχιά και η αγορά εργασίας», διευκρίνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να υπάρχει συμφωνία με συγκεκριμένα νούμερα και μέτρα καθώς αυτό θα συμφωνηθεί όταν τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέψουν στην Αθήνα και επεξεργαστούν τα νούμερα.
Αυτό που θα κρίνει το ύψος των μέτρων που θα πρέπει η Αθήνα να πάρει είναι κατά πόσο η δημοσιονομική υπεραπόδοση για το 2016 προκύπτει από μέτρα με μη επαναλαμβανόμενη απόδοση ή από μέτρα που θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση και στα επόμενα χρόνια.«Είναι σημαντικό να δούμε ποια είναι η τρέχουσα ταμειακή κατάσταση και τι μετρητά υπάρχουν» είπε. Συμπλήρωσε δε ότι «αποτελεί ερώτημα ποια από τα φορολογικά έσοδα είναι μόνιμα» καθώς, όπως ανέφερε εννοώντας το ΔΝΤ, «πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι εφάπαξ έσοδα» και ότι δεν θα έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.