«Είναι ξεκάθαρο ότι αν η Ελλάδα δεν επιταχύνει τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης δεν θα υπάρξει ποτέ οικονομική ανάπτυξη» είπε κατά τον χαιρετισμό του την ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Και πρόσεθεσε: «Γιατί αυτοί που έρχονται, αυτοί που θέλουν να επενδύσουν, ένα από τα κύρια πράγματα που ζητούν είναι η δυνατότητα να έχουν γρήγορα δικαστικές αποφάσεις. Δεν συμφωνούμε – και είναι ένα ψέμα να το λέμε μεταξύ μας – ότι όλοι θέλουμε η Δικαιοσύνη να είναι ανεξάρτητη. Συνήθως θέλουμε η Δικαιοσύνη να είναι ανεξάρτητη από τους άλλους και να είναι ελεγχόμενη από εμάς. Όταν εμείς γίνουμε κυβέρνηση θα πρέπει να έχουμε το μακρύ μας χέρι στη Δικαιοσύνη. Νομίζω όμως ότι έχουμε βγάλει τα συμπεράσματα. Και για τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων και για τα λάθη της σημερινής κυβέρνησης».
Αναφερόμενος στην ενημέρωση της κ. Γιανναδάκη ότι εκκρεμούν 300.000 υποθέσεις, σημείωσε: «Οι προσπάθειές σας και για το «κακώς» και για το «βραδέως» είναι φανερές. Και αν κάνουμε μια σύγκριση και σκεφτούμε ότι είμαστε σε μια Ελλάδα που πολλά καταρρέουν, στην Ελλάδα της κρίσης, τα πάτε καλά. Αν κάνουμε όμως μια σύγκριση με τις χώρες της Ευρώπης, με την δυτική κοινωνία, με τον πολιτισμένο κόσμο τα πάμε κακά.
Δεν ξέρω αν είχατε τη δυνατότητα να δείτε λίγο από τη χθεσινή μου αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα. Η αφορμή ήταν η κατάρρευση της χώρας μας στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας. Κατρακυλήσαμε έντεκα θέσεις. Βρισκόμαστε στην 69η θέση, στο πάτο της Ευρώπης μαζί με τη Βουλγαρία. Οι λόγοι προφανώς είναι πολλοί, αλλά επεσήμανα ότι τα κριτήρια για την Διεθνή Διαφάνεια είναι τέσσερα. Και ένα από αυτά είναι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, εάν η Δικαιοσύνη είναι ίδια για φτωχούς, για πλούσιους και ανεξάρτητη, απέναντι σε κυβερνήσεις, κόμματα και συμφέροντα».
Ο κ. Θεωδοράκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη «ο δικαστής να είναι πρώτον, οικονομικά ανεξάρτητος, θα πρέπει να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των δικαστηρίων και θα πρέπει να υπάρχει ανεξαρτησία από κόμματα, συμφέροντα και κυβερνήσεις».
Τον επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευαν το στέλεχος του Ποταμιού Βασίλης Μαρκής Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ. – επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και η Γιάννα Παναγοπούλου, υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος.