Σήμερα το μεσημέρι ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μετά την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που θα ακολουθήσει.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος πρωθυπουργός θα είναι τεχνοκράτης έκπληξη το όνομα του οποίου δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας, θα υπάρξουν δύο αντιπρόεδροι (από το ΠΑΣΟΚ μάλλον ο Ευ. Βενιζέλος και από τη ΝΔ μάλλον ο Στ. Δήμας) ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν και στελέχη του ΛΑΟΣ. Η ΝΔ θα εκπροσωπηθεί από στελέχη της όχι όμως από βουλευτές της (ακούγεται έντονα το όνομα του καθηγητή Γ. Μουρμούρα).
Μετά από χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου, τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Πετσάλνικο, ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά και προέκυψε συμφωνία. «Η συμφωνία είναι δεδομένη. Αλλιώς δε θα ανακοινώναμε ότι ο πρωθυπουργός θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» έλεγε χθες κατά τη 1 το βράδυ στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου.
Από την πλευρά του ο κ. Πετσάλνικος διέψευδε τις πληροφορίες ότι θα είναι εκείνος ο μεταβατικός πρωθυπουργός, ενώ το ίδιο έκανε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες και ο Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος πάντως συναντήθηκε χθες διαδοχικά με Παπανδρέου και Βενιζέλο. Οι πληροφορίες λένε ότι τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Βενιζέλος ζήτησαν να ενημερώσουν τον κ. Κακλαμάνη – γνωρίζοντας ότι είναι αντίθετος με τη λύση Παπαδήμου – η οποία πάντως είναι ακόμα στο τραπέζι, όπως και ο Ν. Διαμαντούρος, ενώ ακούστηκε και το όνομα του Β. Σκουρή, στελέχους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ωστόσο πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όντας στο σκοτάδι, καθώς δεν υπήρχε πληροφόρηση από το Μαξίμου, εκτιμούσαν χθες ότι μπορεί να είναι το όνομά του Ευ. Βενιζέλου, αυτό που θα ανακοινωθεί τελικά.
Στελέχη του περιβάλλοντος του Γ. Παπανδρέου, όπως αναφέρει το 24h.gr, εξέφραζαν διαφωνίες στο σενάριο Παπαδήμου μιλώντας για «επέλαση των τραπεζιτών στην κυβέρνηση» και μετέφεραν ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι.
Άλλες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος εκτός από τους πολέμιους υπάρχουν και υποστηρικτές της λύσης Παπαδήμου. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αν και αποδυναμωμένο το σενάριο Παπαδήμου μένει στο τραπέζι.
Ωστόσο, πέραν των κυβερνητικών στελεχών και ο κ. Παπανδρέου εμφανιζόταν χθες να διατηρεί επιφυλάξεις για δύο όρους που φέρεται να έχει θέσει ο κ. Παπαδήμος: την απομάκρυνση του Ευ. Βενιζέλου από το οικονομικό επιτελείο και την στελέχωση του οικονομικού επιτελείου αποκλειστικά από δικές του επιλογές.