Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος παρέστη στη γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων δήλωσε: «Προέχει η εθνική συνεννόηση με την αποτύπωση της σε κυβέρνηση συνεργασίας για τη σωτηρία της χώρας».

Αναφερόμενος στην κρισιμότητα της κατάστασης, ο υπουργός σημείωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς θα ανταποκριθεί στο ιστορικό του χρέος. Ο Γ. Παπανδρέου έβγαλε τον εαυτό του από το κάδρο για να διευκολύνει τα πράγματα. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα, δεν θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός και αυτό ας το σεβαστούν όλοι. Το πρόσωπο πρέπει να συμφωνηθεί με τον Σαμαρά και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ που θα κληθεί να επιλέξει το νέο πρωθυπουργό να είστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθεί στην αποστολή και το χρέος της».

Επιπλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης, από το βήμα της 27ης γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας ανακοίνωσε την ικανοποίηση του θεσμικού αιτήματος των δικαστών να μην υπάγονται οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο στο ΙΚΑ. Όπως είπε ο υπουργός, η συγκεκριμένη απόφαση βρίσκει σύμφωνους και τους συναρμόδιους συναδέλφους του κ. Ευ. Βενιζέλο και Γ. Κουτρουμάνη.

Αντίθετα, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δεν δεσμεύτηκε για το θέμα των αποδοχών των δικαστών σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους του ιδιαίτερα σε μια εποχή με πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους. Σημειώνεται ότι τα δύο αυτά ζητήματα αποτελούν τα βασικά αιτήματα που πρόσφατα οδήγησαν δικαστές και εισαγγελείς σε κινητοποιήσεις. Ωστόσο, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της χώρας από την περασμένη Παρασκευή, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ανέστειλε τις κινητοποιήσεις για να επανεκτιμήσει την εικόνα στη δική της συνέλευση που έχει οριστεί για τις 26 Νοεμβρίου 2011.