Μήνυμα-απάντηση στις αιτιάσεις του ΔΝΤ έστειλε η κυβέρνηση, καλώντας το Ταμείο να συνειδητοποιήσει πως ότι «εδώ είναι Ευρώπη». Κυβερνητικός αξιωματούχος αναφερόμενος στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση τόνισε πως «το βασικό θέμα που υπάρχει ανοικτό έχει να κάνει με τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ», υπογραμμίζοντας ότι «εάν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη απαίτηση θα είχαμε κλείσει στις 5 Δεκέμβρη».

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση σημειώνει πως «υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας. Και ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι τέλος Ιανουαρίου μπορούμε να έχουμε λύση. Το πρόβλημα είναι η στάση του ΔΝΤ. Είναι η πρώτη φορά που είμαστε εντός στόχων. Και οποιαδήποτε αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος θα είναι τεχνητή. Είμαστε αισιόδοξοι και εργαζόμαστε σκληρά».

Όσον αφορά στα εργασιακά και τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο ίδιος αξιωματούχος έκανε λόγο για αρκετά θετική απόφαση. «Στις συλλογικές διαπραγματεύσεις παραμείνει ένα θέμα ανοικτό, αλλά το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι εδώ είναι Ευρώπη. Δεν θέλω να πιστεύω ότι θέλουν να προκαλέσουν πτώση κυβερνήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πηγή υποβάθμισε τη σημασία της επιστολής Τσακαλώτου, χαρακτηρίζοντας το θέμα περισσότερο δημοσιογραφικό παρά πραγματικό. Σημείωσε ωστόσο πως «το απαντητικό κείμενο θα ετοιμαστεί και θα αποσταλεί». Όπως σημείωσε, «θα συζητηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια και θα αποσταλεί στα κράτη μέλη. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχει υπάρξει οριστική διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος», ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως δεν θέλει να προσθέσει στην ήδη μεγάλη αβεβαιότητα και την ελληνική κρίση.

Στην άτυπη ενημέρωση πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου το παρών έδωσε για λίγη ώρα και ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε χαλαρό κλίμα συζήτησε με τους δημοσιογράφους, επιτρέποντας μάλιστα και αρκετές φωτογραφίες από τις ανταλλαγές ευχών, δίπλα και στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Μεγάρου Μαξίμου.