«Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα, είναι ένα αυθύπαρκτο θέμα που άνοιξε την ημέρα της αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από τη χώρα μας, συνεχίζει να υπάρχει και δεν επιδέχεται συμψηφισμούς. Στα ζητήματα αυτά δεν υπάρχει παραγραφή», επισήμανε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την αντίσταση των Κρητών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που διοργάνωσε το υπουργείο απόψε, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.
«Είναι μια εκκρεμότητα, συνέχισε, που η τακτοποίησή της, πρέπει να ενδιαφέρει και την ίδια την γερμανική κυβέρνηση, ως στοιχείο συνεισφοράς σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη».
«Η δικαίωση των ελληνικών διεκδικήσεων αποσκοπεί στο να κλείσει μια πληγή και να προχωρήσουμε μπροστά. Για μια Ευρώπη του μέλλοντος, που γνωρίζει την ιστορία της και διδάσκεται από αυτή. Γιατί μια Ευρώπη που αγνοεί τις μελανές σελίδες της ιστορίας της, είναι καταδικασμένη αργά ή γρήγορα να τις ξαναζήσει», επανέλαβε…
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος στα «όσα λέγονται, αναφορικά με τις συνθήκες που ορίζουν τα σημερινά σύνορα στην περιοχή μας, κυρίως τη Συνθήκη της Λωζάνης, τονίζοντας, δεν μας αφήνουν αδιάφορους».
«Παρακολουθούμε στενά, αλλά είμαστε και ξεκάθαροι, «αλυτρωτικές» κορώνες που εκστομίζονται από οπουδήποτε, είτε για εσωτερική χρήση άλλων χωρών, είτε από εξωτερικούς φόβους ή επιδιώξεις, καλό θα είναι να αποφεύγουν την αναφορά στην Ελλάδα» προέτρεψε.
«Η Ελλάδα δεν διεκδικεί από κανέναν τίποτα, αλλά ταυτόχρονα, ξέρει ποια είναι τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αυτά δεν τα βάζει σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης.
Απάντηση στην όποια αμφισβήτηση δίνουμε τόσο με την πολιτική που ασκούμε σε διεθνές επίπεδο, όσο και με την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων», κατέστησε σαφές.
Ο Δημήτρης Βίτσας εξαίροντας την συνεισφορά των Κρητών στην αντιφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης, παρατήρησε ότι «η Κρήτη ήταν ο τόπος, όπου οι σιδηρόφρακτες γερμανικές στρατιές, είχαν την πρώτη τους «πύρειο νίκη». Μετά την Μάχη της Κρήτης η ναζιστική Γερμανία ποτέ δεν έκανε άλλη αερομεταφερόμενη επιχείρηση τέτοιων διαστάσεων.
Στην ηρωική Κρήτη είχαμε την πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχων στην Ευρώπη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν στο μαρτυρικό Κοντομαρί, στις 2 Ιουνίου 1941.
Είναι δεκάδες τα κρητικά χωριά και οι πόλεις που πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την ελευθερία. Σε 3.471 ανέρχονται οι καταγεγραμμένες εκτελέσεις ανδρών, γυναικών και παιδιών».
Τα στοιχεία από τα γερμανικά αρχεία της Βέρμαχτ που επεξεργάζεται η διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, φωτίζουν άγνωστες και γνωστές πλευρές των δεινών που υπέστησαν οι Κρητικοί.
Τεκμηριώνουν ότι αυτό που συντελέσθηκε στην διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Κρήτη και γενικά στην Ελλάδα, δεν ήταν μόνο έγκλημα πολέμου, αλλά και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», επισήμανε περαιτέρω.
Διαβεβαίωσε δε, ότι «θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας στο έργο της ΔΙΣ διευρύνοντας το πεδίο της έρευνας της, εξασφαλίζοντας και άλλα αρχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείας της Αμερικής, αλλά και τα αντίστοιχα αρχεία από τη Ρωσία.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με κρητικούς χορούς και τραγούδια από το συγκρότημα του Συλλόγου Κρητών Κερατσινίου – Δραπετσώνας «Το Αρκάδι». Εντάσσεται δε στο διευρυμένο κύκλο δραστηριοτήτων υπό τον γενικό τίτλο «Η Αθήνα Ελεύθερη», με αφορμή την 12η Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας το 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ενώ παράλληλα, συνδέεται και με την εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Στο ίδιο πλαίσιο εκδηλώσεων, εντάσσεται και ο αγώνας δρόμου μνήμης και τιμής :μπλοκ 15 στρατόπεδο Χαϊδαρίου – σκοπευτήριο Καισαριανής, μήκους 14 χιλιομέτρων, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 και ώρα εκκίνησης 09.00 το πρωί. Ο λαϊκός αγώνας δρόμου θα ξεκινήσει μπροστά από το κτήριο των μελλοθανάτων «ΜΠΛΟΚ 15» στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και θα καταλήξει στον τόπο εκτελέσεων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, ακολουθώντας την συνήθη διαδρομή που επέλεγαν τα γερμανικά καμιόνια για να μεταφέρουν τους μελλοθανάτους αγωνιστές.
Τον διοργανώνει το ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων) σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής. Οι δρομείς θα είναι φορείς των μηνυμάτων που πετούσαν από τα γερμανικά καμιόνια οι μελλοθάνατοι, καθώς μαζί με τον αριθμό συμμετοχής των δρομέων θα είναι τυπωμένα μηνύματα των αγωνιστών.