Η ανακοίνωση της επιχείρησης συγκρότησης του ΕΣΡ, την ερχόμενη εβδομάδα, από τη Διάσκεψη των Προέδρων, προκάλεσε νέα κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, με το Μαξίμου να κάνει λόγο για «επαίσχυντη πρακτική που ακολουθεί η ΝΔ στο ζήτημα, την ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως «η λειτουργία του ΕΣΡ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, χωρίς να αναφερθεί σε προτεινόμενα πρόσωπα, ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόταση για το ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων, την προσεχή Τετάρτη ή την Πέμπτη, θα γίνει συζήτηση επ΄αυτής και λήψη απόφασης.

Ο κ. Βούτσης προϊδέασε πάντως ότι ενδεχομένως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις της πρότασης που είχε κατατεθεί κατά την προηγούμενη Σύνοδο, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι τα ίδια πρόσωπα εξακολουθούν να δηλώνουν διατεθειμένα να προσφέρουν έργο στο ΕΣΡ. «Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και ελπίζω σε ευτυχή κατάληξη», είπε ο Νίκος Βούτσης για τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις που θα γίνουν πριν από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Η ΝΔ έσπευσε να σχολιάσει την εξέλιξη, τονίζοντας πως «η λειτουργία του ΕΣΡ έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά, που οδήγησε στη μη εφαρμογή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του».

«Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες απαξιωμένος πολιτικά, νομικά και ηθικά. Η Νέα Δημοκρατία, από θέση αρχών, είναι υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με πλήρεις τις αρμοδιότητές του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα», επισημαίνει η ΝΔ, θέτοντας ως προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά για να υπάρξει συναίνεση σε αυτό το θέμα.

Για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία το Μαξίμου με αφορμή ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκανε λόγο για επαίσχυντη πρακτική που ακολουθεί στο ζήτημα του ΕΣΡ. «Ο κατήφορος της Νέας Δημοκρατίας είναι ολισθηρός και επικίνδυνος» σημειώνει και προσθέτει ότι στην «απεγνωσμένη προσπάθειά της να διασφαλίσει τα συμφέροντα των καναλαρχών, η Νέα Δημοκρατία εκτρέπεται ολοένα και περισσότερο»

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι «επιδιώκει την παράλυση του ΕΣΡ, ακολουθώντας μια επαίσχυντη και βαθύτατα αντιθεσμική πρακτική, προκειμένου να προστατεύσει όσους κατέχουν αυθαίρετα δημόσιες συχνότητες».

«Τους καλούμε να συνέλθουν γιατί ο κατήφορος που έχουν πάρει, είναι ολισθηρός και επικίνδυνος. Το ότι η Ν.Δ. «αδειάζει» με εκκωφαντικό αλλά και υποτιμητικό τρόπο τον ίδιο τον αντιπρόεδρό της κ. Χατζηδάκη, ας το διαχειριστούν εσωτερικά» σημειώνεται τέλος.

«Θράσος είναι να μην έχεις κάνει τίποτε και να ζητάς και τα ρέστα»

«Θράσος είναι να μην έχεις κάνει τίποτα για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου επί 27 χρόνια, να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα της διαπλοκής, και να ζητάς και τα ρέστα», τόνισε σε νέα ανακοίνωση, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ανακοίνωση της ΝΔ, με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρέκαμψε το ΕΣΡ, για να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο.

«Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ. Ας προσέλθει η ΝΔ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητη», «εξόφθαλμα αντιθεσμική» και «απροκάλυπτη» τη στάση της ΝΔ στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ και τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει σήμερα να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των προέδρων για να συγκροτηθεί ΕΣΡ.

Αναλυτικά, σχετικά με την «απροκάλυπτη στάση της ΝΔ στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ», ο κ. Παππάς τόνισε σε δήλωσή του: «Η στάση της ΝΔ είναι αδιανόητη και εξόφθαλμα αντιθεσμική. Δηλώνουν ότι θα μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ». Ο υπουργός Επικρατείας σχολιάζει, ότι «καλύτερο δώρο από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούν να περιμένουν οι διαπλεκόμενοι και το καθεστώς της ασυδοσίας» και καταλήγει: «Η ΝΔ οφείλει σήμερα, τώρα, να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των προέδρων για να συγκροτηθεί ΕΣΡ».