Την εκτίμηση ότι οι διαδικασίες που αφορούν την ελληνική κρίση χρέους θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου σχεδίου διάσωσης, με ενδεχόμενο μεγαλύτερου «κουρέματος».
Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων και θα έχουν καθοριστεί όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, καθώς τώρα έχουν «παγώσει», αφού έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση της Γερμανίας για αναδιάρθρωση που θα οδηγήσει σε «κούρεμα» μεγαλύτερο του 21% που προβλέπει η συμφωνία.
Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την καθυστέρηση στο ότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο στην Ευρώπη για το ελληνικό θέμα, απέφυγε επιμελώς να αναφέρει την λέξη «κούρεμα», αλλά φέρεται να είπε ότι «τώρα μπήκε στο τραπέζι συζήτηση για τη διεύρυνση του εγχειρήματος της αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Μπορεί η χώρα να καθηλωθεί ή να πάει σε θετική εξέλιξη».
Εν τω μεταξύ, εσωκομματικό μέτωπο άνοιξε στη σημερινή συνεδρίαση όπου βουλευτές επιτέθηκαν ανοιχτά κατά του υπουργού Οικονομικών κατηγορώντας τον ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση δεν παράγει έργο.
Ο κ. Δαμιανίδης, μάλιστα, αναφέρθηκε σε ένα ομόλογο της Εθνικής τράπεζας για να λάβει την έντονη απάντηση του κ. Βενιζέλου ότι τέτοιου είδους φήμες διακινούνται από «μικροσυμφέροντα».
Προς υπεράσπιση του κ. Βενιζέλου εμφανίστηκε και η Τόνια Αντωνίου, η οποία ρώτησε τον κ. Δαμιανίδη τι έκανε ο ίδιος όταν ήταν στην κυβέρνηση.
Σε επικριτικούς τόνους, ο κ. Γείτονας είπε ότι ξεπεράστηκε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το επόμενο σενάριο…
Από την πλευρά τους Βάσω Παπανδρέου, Μ. Ανδρουλάκης και ο Νίκος Σαλαγιάννης έθεσαν θέμα πολιτικών πρωτοβουλιών, χωρίς να πουν τη λέξη εκλογές, όμως ο κ. Βενιζέλος «σήκωσε το γάντι» απαντώντας ότι οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα και ότι, όπως και να έχει, οι εκλογές είναι θέμα του πρωθυπουργού.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού και εξήγησε ότι στην Ευρώπη «έχουν σχηματιστεί δύο μπλοκ. Το ένα αποτελείται κυρίως από Γερμανία και Ολλανδία και το άλλο από Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία».