Με τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζεται στο επόμενο εικοσαήμερο να προβάρει εκ νέου το «διεθνές» κουστούμι του, καθώς η ατζέντα είναι γεμάτη μέχρι το τέλος του μήνα με κρίσιμες συναντήσεις τόσο για το μέτωπο της οικονομίας, όσο και μείζονα εθνικά ζητήματα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έρχεται εκ νέου το Κυπριακό.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη στο δείπνο εργασίας που είχαν οι δύο πολιτικοί το βράδυ της Πέμπτης. Αμφότερες οι πλευρές διαπιστώνουν μία έντονη κινητικότητα γύρω από το θέμα της Κύπρου και στόχος της προεργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι να προετοιμαστεί καλύτερα το έδαφος για την επικείμενη συνεδρίαση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 18 ώς τις 24 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει στις 12 το μεσημέρι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το Κυπριακό.

Προπαρασκευαστική χαρακτηρίζεται και η τρίωρη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, την οποία χαρακτήρισε «μακρά, εξαιρετική και ουσιώδη». Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το καθεστώς των εγγυήσεων και ο ρόλος των εγγυητριών δυνάμεων στην επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό, την ώρα που σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ οι δύο πλευρές στην Κύπρο εργάζονται εντατικά το τελευταίο διάστημα , καθώς «οι δύο ηγέτες καταβάλλουν ισχυρή προσπάθεια, εργάζονται με αφοσίωση για να ξεπεραστούν τα θέματα που παραμένουν στο τραπέζι».

Το επόμενο επεισόδιο για το Κυπριακό θα παιχτεί την Τετάρτη, όταν και ο Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε θα έχει μία τελευταία συνάντηση με τους δύο ηγέτες πριν τη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ημέρα εν τω μεταξύ το κατώφλι της Ηρώδου Αττικού αναμένεται να περάσει και ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.