Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαβιβάστηκε το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών οφειλών. Το πόρισμα απεστάλη από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και τον πρόεδρο της διακομματικής επιτροπής, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, οι οποίοι ενημερώνουν, με επιστολή τους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι θα τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την αμέσως προσεχή περίοδο.
Αναφορικά με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων της κατοχικής περιόδου από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, με την ίδια επιστολή των δύο προέδρων επισυνάφθηκε προς την πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Cecilia Wikstrom, η αναλυτική ομιλία του πρωθυπουργού, στις 16 Αυγούστου 2016, στο Κομμένο της Άρτας, στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 317 θύματα της σφαγής του μαρτυρικού Κομμένου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
«Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης των απαράγραφων αυτών ελληνικών διεκδικήσεων εντάσσεται η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των θεσμικών οργάνων στα οποία υποβάλλονται αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών για την εφαρμογή του δικαίου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 317 θύματα της σφαγής του μαρτυρικού Κομμένου της Άρτας από τα ναζιστικά στρατεύματα, στις 16 Αυγούστου 2016, είχε υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία της. Δεν ξεχνά τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού γερμανικού στρατού. Και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών».
Ο κ. Τσίπρας είχε επισημάνει ότι «αυτό το ηθικό, πρωτίστως, και πολιτικό χρέος δεν είναι μονάχα χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη, απέναντι στον ίδιο τον γερμανικό λαό, απέναντι στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα χρέος ιστορικό απέναντι στην ίδια τη δικαιοσύνη και την ειρήνη». Επίσης, είχε ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει αυτόν τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα με σχέδιο, στρατηγική και ισχυρή νομική τεκμηρίωση και ότι η Ελληνική Δημοκρατία, θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος.