Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα για ένα κράτος και το Ισραηλινό κράτος έχει το δικαίωμα στην ασφάλεια, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, μετά την αποψινή συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στο περιθώριο των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Αμπάς το “όραμα των Παλαιστινίων” να αποκτήσουν ένα κράτος, διεθνώς αναγνωρισμένο, καθώς και για τις πολλές λεπτές διαπραγματεύσεις και συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα, τόσο με τους Παλαιστίνιους, όσο και με τους Ισραηλινούς.
“Πριν από λίγο”, επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, “συναντήθηκα και με τους 26 άλλους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια λεπτή διαδικασία, η οποία ελπίζουμε να αποφέρει καρπούς, ώστε να υπάρξουν πραγματικές διαπραγματεύσεις μετά απ’ ο,τιδήποτε και να γίνει στον ΟΗΕ. Διαπραγματεύσεις όμως όχι αόριστες, διαπραγματεύσεις με στόχο την πραγματική επίλυση του προβλήματος και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, το οποίο να ζει ειρηνικά και με ασφάλεια δίπλα σ’ ένα κράτος του Ισραήλ. Αυτό πρέπει επιτέλους να το επιτύχουμε”.
Στην ερώτηση ποια είναι η θέση της Ελλάδας μπροστά στο ενδεχόμενο να τεθεί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης το αίτημα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος, ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε ότι “με τις συζητήσεις που γίνονται τώρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσει αυτή η προσπάθεια όχι απλώς να μην μπλοκαριστεί, αλλά να προωθήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να στείλει ένα σαφές και δυνατό μήνυμα παντού ότι η Παλαιστίνη έχει δικαίωμα για ένα κράτος και έχει και το Ισραήλ το δικαίωμα στην ασφάλεια. Αυτό συζητάμε αυτή την στιγμή”.
Απαντώντας στην ερώτηση αν κατά τη συνάντηση των “27” διαμορφώθηκε ενιαία θέση από μέρους τους για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την άποψη ότι “δεν θα υπάρξει κάποια σύγκρουση τρένων”, όπως λέγανε πάρα πολλοί. Αλλά, το σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινίδη, “δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ενιαία θέση. Το σημαντικό είναι η Ευρώπη να μπορέσει με αξιοπιστία και δυναμισμό, και ενωμένη αν θέλετε, να προωθήσει αυτή τη διαδικασία. Όλοι προσβλέπουν πια σε εμάς. Πριν από μερικά χρόνια, μας αγνοούσαν σαν Ευρώπη, τώρα μας θεωρούν ως καταλύτες της διαδικασίας. Και αυτό προσπαθώ και εγώ και άλλοι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ να διασφαλίσουμε”.
Το σημερινό πρόγραμμα του κ. Λαμπρινίδη περιλάμβανε επίσης τη συμμετοχή του σε Υπουργική Σύνοδο για τη Λιβύη, γεύμα εργασίας των “27” με το Ρώσο ομόλογό τους, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) θα μιλήσει σε δείπνο προς τιμή του που θα παραθέσει το Foreign Policy Association.