Τα ρέστα του παίζει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συγκεντρώσει 200 ψήφους για το νέο εκλογικό νόμο, ώστε αυτός να ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο η τακτική αυτή δεν αποδίδει και μάλιστα φέρνει πιο κοντά τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι είναι εφικτό να πιάσουν το μαγικό αριθμό των 200 βουλευτών, ωστόσο οι διαρροές για το όριο του 3% γύρισαν «μπούμερανγκ» για την ώρα.
Μετά τη δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν αποσπασματικές ρυθμίσεις και «τυχοδιωκτικές επιλογές», οι τόνοι από ΣΥΡΙΖΑ και Μαξίμου ανέβηκαν.
Την ώρα που κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο εισόδου 3% στη Βουλή «αν είναι να υπάρξει πλειοψηφία», ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής έσπευσε να κλείσει τα εν λόγω σενάρια .«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για το 3%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σε περίπτωση που μειωθεί το όριο του 3% τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να μπουν στη Βουλή κόμματα όπως του Χάρη Θεοχάρη, του Φαήλου Κρανιδιώτη και του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό προφανώς και ασκεί πίεση στην αντιπολίτευση, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου μέτρησαν ότι αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να φέρει στη Βουλή τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Έτσι η κυβέρνηση άλλαξε τακτική και προχώρησε σε ευθεία πρόσκληση στην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, να πει το «ναι» στην απλή αναλογική προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια προοδευτική κυβέρνηση.
Ο υπουργός Εσωτερικών αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση που διατήπωσε εκτός Βουλής η Φώφης Γεννηματά για «πάγωμα» του εκλογικού νόμου αντιπροτείνοντας να συνταχθεί με το αίτημα για απλή αναλογική. Ο κ. Κουρουμπλής απεύθυνε, μάλιστα, ευθεία πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας ότι έχει παρέλθει η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων. «Το ζητούμενο είναι μια μονοκομματική κυβέρνηση; Ή είναι η συμμετοχή σας σε μια προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα συγκροτήσει ένα ευρύτερο πολιτικό μέτωπο που θα συστρατεύσει πολύ περισσότερες δημοκρατικές δυνάμεις για να λυθούν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα;» ρώτησε ο κ. Κουρουμπλής απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε, μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ να επανεξετάσει τη στάση του που είναι μέχρι στιγμής κατά της απλής αναλογικής. «Θα είναι πάρα πολύ αυστηρός ο ιστορικός του μέλλοντος απέναντι σε αυτές τις επιλογές» είπε καυτηριάζοντας την αρνητική ψήφο του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Ποταμιού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Παράλληλα, ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής θα ανοίξει ο διάλογος για την ψήφο των ομογενών και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. «Θα το κάνουμε. Έχουμε μπροστά μας τρία χρόνια» δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ωστόσο η ψηφοφορία που διεξήχθη επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το απόγευμα της Τρίτης έδειξε ότι οι συμμαχίες που πέτυχε ούτε οι εφεδρείες στις οποίες προσέβλεπε η κυβέρνηση λειτουργούν.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων.Η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε για την τελική της στάση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Κατά ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Παναγούλης επέκρινε το Μαξίμου ότι ο εκλογικός νόμος είναι προϊόν μεθόδευσης, μίλησε για Ιουλιανά αλλά από την άλλη προκάλεσε την κυβέρνηση: «Αν θέλετε να ψηφίσω καταργείστε το εκλογικό όριο του 3%».
Στο μεταξύ η Φώφη Γεννηματά έβαλε το μεσημέρι της Τρίτης τέλος στις ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ ότι με μια βελτιωμένη πρόταση το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική συμπαράταξη ή μεμονωμένοι βουλευτές θα μπορούσαν να υπερψηφίσουν τον εκλογικό νόμο.
«Ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμα φορά. Οι τυχοδιωκτικές επιλογές και οι εκβιασμοί του κ. Τσίπρα δεν περνούν» ανέφερε η κ. Γεννηματά που ξεκαθάρισε επίσης πως θα βρεθεί απέναντι και στον Μητσοτάκη «σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς του ληστρικού bonus των 50 εδρών».
« Τα παιχνίδια τέλος» κατέληξε η κ. Γεννηματά προκαλώντας μια οργισμένη ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αφενός αρχικά για «στροφή 180 μοιρών» και στη συνέχεια για «κρυφτό». Οι τόνοι ανέβηκαν με το ΠΑΣΟΚ να απαντάει «κομμένη η πλάκα» αφού προηγούμενως θύμιζε στην Κουμουνδούρου: «Κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ κοινοβουλευτικό μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή και έχουν το θράσος στο ΣΥΡΙΖΑ να παραδίδουν μαθήματα προοδευτικότητας».