«Ελπίζουμε μέσα από τις συζητήσεις με τους αρχηγούς να διαμορφωθεί μια ευρύτατη συναίνεση. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα κατατεθεί πρόταση την οποία θα συζητήσουμε στην Κεντρική Επιτροπή. Προσωπική μου γνώμη είναι για απλή, απλούστατη αναλογική, με το κατώτατο όριο», τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ίδιος αναφέρεται και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, τονίζοντας πως «όσο δεν λαμβάνονται μεγάλες αποφάσεις για αλλαγές στην αρχιτεκτονική και τη στρατηγική της ΕΕ, θα υπάρχουν τέτοια αποτελέσματα».
Η συνέντευξη του κ. Βούτση:
Κύριε πρόεδρε, πώς ερμηνεύετε το σημερινό αποτέλεσμα στη Βρετανία;
Η ερμηνεία για κάθε χώρα όπως αντιλαμβάνεστε πρέπει να ξεκινάει από τις ιδιομορφίες και τις καταστάσεις που βιώνει κάθε χώρα. Οι ίδιοι οι Βρετανοί είναι πιο επαρκείς να δώσουν την ερμηνεία. Εμείς πρέπει να δούμε ως ισότιμο μέλος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης. Είναι μια απόφαση η οποία προφανώς προκαλεί ανησυχία αλλά σε ό,τι αφορά εμένα και το κόμμα που εκφράζω -και την Αριστερά που εκφράζουμε- είναι μια ανησυχία η οποία είχε εκφραστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό για ανάγκη ριζικών και ριζοσπαστικών μετασχηματισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν λαμβάνονται μεγάλες αποφάσεις για αλλαγές στην αρχιτεκτονική και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιλαμβάνεστε ότι ο καρπός αυτής της αβελτηρίας και της εμμονής στις συγκεκριμένες αυστηρές πολιτικές θα φέρνει τέτοια αποτελέσματα όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και αλλού. Και με αυτή την έννοια καταθέτω την ανησυχία διότι απεδείχθη ότι η αριστερή κριτική και η αντίσταση στις ασκούμενες πολιτικές είναι πολύ πιο φιλοευρωπαϊκή από δεξιές και ακροδεξιές καταστάσεις που οδηγούν σε οριακές καταστάσεις διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακούσαμε να λέτε νωρίτερα ότι πρέπει πλέον να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο όσον αφορά τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στην Ευρώπη.
Ως προς την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, ως προς την πολιτική ενοποίηση, ως προς τη στρατηγική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, του προσφυγικού κ.λπ., πράγματα που, απ’ ό,τι έχετε αντιληφθεί, μπαίνουνε στην άκρη, μπαίνουνε κάτω από το τραπέζι, ενώ η κρίση σοβούσε όλα τα τελευταία χρόνια και τώρα ήρθε στην επιφάνεια με ένα δραματικό τρόπο.
Η Ελλάδα βγαίνει ενισχυμένη μετά από αυτές τις εξελίξεις και εν πάση περιπτώσει ποιο ρόλο μπορεί να παίξει ο κ. Τσίπρας, πρόεδρε, στο να αλλάξουν οι συσχετισμοί;
Να σας πω υπό προϋποθέσεις -και με αυτή την έννοια εγώ θεωρώ ευλογία το ότι είναι η σημερινή κυβέρνηση στη διακυβέρνηση της χώρας- υπό προϋποθέσεις, βεβαίως μπορεί να παίξει θετικό ρόλο και για μια ευρωπαϊκή ένωση σε στέρεους πυλώνες στήριξης των κοινωνικών συγκλίσεων και του μέλλοντός της, που να μη δημιουργούν αυτές τις αποσχιστικές τάσεις και τις τάσεις της εθνικής αναδίπλωσης και απομόνωσης. Και βεβαίως και καλό για τη χώρα γιατί π.χ. με ακούσατε και αυτό που είπα ότι για το ζήτημα του χρέους μπορεί να επανέλθει η πρόταση να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη και επίλυση των θεμάτων των οικονομικών. Αντίστοιχα για το προσφυγικό, αντίστοιχα για τις διατλαντικές συμφωνίες, την TTIP και τις άλλες που συζητιόνται τώρα εν κρυπτώ και παραβύστω, δηλαδή μπορούν να επιταχυνθούν κάποιες εξελίξεις στις οποίες η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, να είναι παρούσα.
Θέλω να μου κάνετε ένα σχόλιο για τη σπουδή που έδειξαν οι εθνικιστές στην Ευρώπη και η Λεπέν και ο Ολλανδός εκεί εθνικιστής –και ίσως και κάποιοι άλλοι: Βλέπετε ότι θα έχουμε έξαρση;
Τρίβουνε τα χέρια τους. Μπροστά στην αβελτηρία, στην πλήρη αδυναμία, αλλά κυρίως εμμονή, πολιτική εμμονή, σε αυτές τις πολιτικές που δημιουργούν διχασμούς μέσα στους λαούς της Ευρώπης, στην επιμονή των ευρωπαϊκών ελίτ, αυτές οι δυνάμεις, οι ακροδεξιές, οι ξενοφοβικές κ.τ.λ. τρίβουν τα χέρια τους με τα αδιέξοδα που μπορεί να προκύψουν. Εμείς είμαστε προφανώς στον αντίποδα και αυτό φάνηκε και από τη θέση που είχαν οι αριστερές δυνάμεις στην Βρετανία.
Πρακτικά, πρόεδρε, πώς μπορεί να ξεπεράσει η Βρετανία αυτό το αποτέλεσμα, πώς κρίνετε σήμερα τη στάση του Κάμερον που εξήγγειλε ότι θα παραμείνει μόνον μέχρι τον Οκτώβριο.
Εύλογη είναι. Είναι μια συνέπεια που έχει να κάνει και με το ότι είχε μια προσωπική ευθύνη για το ότι τέθηκε το δημοψήφισμα, πλην όμως θα έλεγα ότι έχει και μια μεγάλη προσωπική ευθύνη ο κ. Κάμερον διότι αυτά τα χρόνια για τα οποία αισθάνεται υπερήφανος που ήταν πρωθυπουργός, δεν έκανε καθόλου ό,τι πρέπει ώστε η Ευρώπη να στρίψει προς την αναγκαία κοινωνική περιβαλλοντική θεσμική δημοκρατική οδό των μετασχηματισμών. Δεν έκανε κάτι τέτοιο -ήταν και αυτός μέσα στο γενικό συρμό των αποφάσεων που οδηγούσανε σε αυτά τα αδιέξοδα.
Πότε θα καταλήξετε στην πρόταση για τον εκλογικό νόμο;
Το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή.
Και σας άκουσα να λέτε ότι θα έχετε πρόταση απλής αναλογικής ούτως ή άλλως;
Όχι. Είπα ευθέως πως θα υπάρξει πρόταση που θα κατατεθεί. Ελπίζουμε μέσα από τις συζητήσεις με τους αρχηγούς να διαμορφωθεί μια ευρύτατη συναίνεση. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα κατατεθεί πρόταση την οποία θα συζητήσουμε στην Κεντρική Επιτροπή. Προσωπική μου γνώμη είναι για απλή, απλούστατη αναλογική, με το κατώτατο όριο.