Κριτική στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, από το βήμα του συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής», με θέμα «Ασφαλιστικό: Η επόμενη μέρα».

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι στο διάστημα των 17 μηνών, «δεν έχει μπει ούτε ένα λιθαράκι εξορθολογισμού και νοικοκυρέματος». «Όλα είναι στον αυτόματο πιλότο. Αν η κυβέρνηση συνέχιζε τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που είχαμε χαράξει, τίποτα δεν θα ήταν αναγκαίο. Θα πήγαιναν όλα ρολόι. Δυστυχώς, όλα γκρεμίστηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα, για να κλείσει το κενό το οποίο δημιούργησε η ίδια της η πολιτική. «Έτσι, λοιπόν, αναγκάστηκε να μειώσει εφάπαξ, επικουρικές σε ένα επίπεδο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προβλεπόταν με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, να μειώσει τις κύριες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους από 10% έως 40% και να καταργήσει το ΕΚΑΣ» διευκρίνισε.

«Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση είναι να κάνεις κάτι καινούργιο και καινοτόμο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μία αντιγραφή ενός συστήματος που ήταν έτοιμο να λειτουργήσει» τόνισε ο κ. Βρούτσης και συνέχισε: «Την 1η Ιανουαρίου του 2015, θα εφαρμόζαμε τη βασική σύνταξη, τη ρήτρα ανάπτυξης και τους ενιαίους κανόνες. Ήταν στην κατεύθυνση της υλοποίησης. Είχαμε, όμως και δύο μεγάλες διαφορές, που είναι το δημοσιονομικό και η φιλοσοφία του συστήματος».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν επί θητείας του στο υπουργείο Εργασίας, χαρακτήρισε μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή το σύστημα «ΗΛΙΟΣ», το οποίο, όπως είπε, καταργήθηκε από την κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι καταργήθηκε, για να μη φανούν οι νέες μειώσεις, που ήρθαν ως πρώτο “κύμα” το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι οποίες συνεχίζονται» εκτίμησε ο κ. Βρούτσης, ενώ, παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ, όταν και όποτε αναλάβει, θα είναι να ξαναπαρουσιαστεί και να ξαναδοθεί στη δημοσιότητα το προφίλ, η αρχιτεκτονική του συστήματος και η χαρτογράφησή του.

Μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ εξέφρασε την αντίθεσή του και στη λογική που διέπει πλέον τους συντελεστές αναπλήρωσης. Όπως υπογράμμισε, οι συντελεστές αναπλήρωσης πρέπει να έχουν μία προοδευτικότητα, ενώ σημείωσε ότι πλέον δεν υπάρχει κίνητρο, για να συμμετέχει κάποιος, μετά από τα 35 χρόνια στο ασφαλιστικό σύστημα.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε εξοντωτικές τις εισφορές των δικηγόρων, των γιατρών, των αγροτών και των μηχανικών. Όπως ισχυρίστηκε, ουσιαστικά, μετατρέπονται οι ασφαλιστικοί συντελεστές σε φορολογικούς συντελεστές, αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του συστήματος και αυτό θα αυτοϋπονομεύσει την προοπτική της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας.

«Θα βρεθούμε μπροστά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» εκτίμησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή θα είναι εκτεταμένα φαινόμενα.

Καταλήγοντας, ο κ. Βρούτσης έκανε έκκληση σε όλους τους Έλληνες πολίτες και στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος. «Αν πέσει η χώρα, θα πέσουμε όλοι. Οι προβλέψεις μας είναι δυσοίωνες. Οι προκλήσεις για το ασφαλιστικό σύστημα παραμένουν ανοιχτές. Εύχομαι και πιστεύω ότι σύντομα θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα διορθώσουμε όλα αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.