Η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κοσόβου, η ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, που περιλαμβάνει και το Κόσοβο, και η ελληνική “Ατζέντα 2014” βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε, το απόγευμα, στην Πρίστινα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σταύρος Λαμπρινίδης με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Επίσης, εξετάστηκαν οι προοπτικές της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για το Κόσοβο και η δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Ο κ. Λαμπρινίδης, αναφερόμενος στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας εξέφρασε την πεποίθηση ότι “βιώσιμες λύσεις μπορούν να είναι μόνο προϊόν διαλόγου και διπλωματίας”.

Αναφορικά με την ένταση του Ιουλίου στο βόρειο Κόσοβο, ο κ. Λαμπρινίδης υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου και διπλωματίας με τη συνδρομή της ΕΕ και της Ελλάδας.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Κοσόβου από την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η θέση της χώρας μας είναι γνωστή, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι φίλος και γείτονας του Κοσόβου και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή του προοπτική, καθώς και ολόκληρης της περιοχής.