Ξεχωριστή δομή για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση με το προσφυγικό.
«Τα πράγματα είναι δύσκολα σε Ελληνικό, Ειδομένη, Πειραιά. Πρέπει να μην υπάρχουν μεγάλα γκέτο. Το Ελληνικό πρέπει να κλείσει, οι άνθρωποι να πάνε σε μικρότερες δομές. Κάθε μέρα παίζουμε με τους κινδύνους. Αυτά που γίνονται στο Ελληνικό προσβάλουν προσφυγές, μετανάστες και εμάς», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ τόνισε πως «χρειαζόμαστε έναν υπερ-υπουργό για το προσφυγικό».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε την ελπίδα να μην καταρρεύσει η συμφωνία Τουρκίας Ε.Ε. «Ελπίζω ο Ερντογάν να αντιληφθεί το συμφέρον του και να μην αφήσει να καταρρεύσει η συμφωνία. Η πληροφόρηση από τη σοβαρή Ευρώπη είναι ότι ασκούν πιέσεις στον Ερντογάν ώστε να μην καταρρεύσει η συμφωνία. Αν καταρρεύσει, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα στα ελληνικά νησιά», δήλωσε.
Επιπλέον, τόνισε πως «χρειάζεται ξεχωριστή δομή για τα ασυνόδευτα παιδιά. Πρέπει να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία».
«Δεν κλήθηκα στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και γι’ αυτό δεν πήγα»
Ερωτώμενος για την απουσία του στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε απρόθυμος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες: «Δεν θέλω να επανέλθω στην κουβέντα για την παρουσία μου στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δεν κλήθηκα, γι’ αυτό δεν πήγα».
Όσο για την προσπάθεια συγκρότησης ενός μεγάλου κεντρώου πολιτικού φορέα, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως «αρχηγισμοί του τύπου “είμαστε το παλιό μεγάλο κόμμα, ελάτε μαζί μας”, εμάς δεν μας αφορούν. Κάποιοι που έχουν κυβερνητική εμπειρία θεωρούν ότι τα πράγματα πρέπει να γίνονται στη δική τους πλευρά, στο δικό τους στρατόπεδο. Εμείς λέμε ότι πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια χωρίς αρχηγισμούς, να δημιουργήσουμε κάτι μεγάλο στο κέντρο».
«Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιέζουν για κάτι καινούργιο»
«Η ουσία είναι να αποφασίσουμε ποιες είναι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Το βασικό είναι πού συμφωνούμε. Να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε στη ζωή των Ελλήνων. Μετά να δούμε πώς αυτό μπορεί να λάβει ένα πολιτικό χαρακτήρα», εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού και τόνισε πως το κόμμα του «θέλει να δημιουργήσει μια στερεή βάση για να γίνουν πολλές οι φωνές του προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού, κεντρώου χώρου».
Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως ήταν δική του πρωτοβουλία «να πάρω τη Γεννηματά για να φτιάξουμε μια επιτροπή». «Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιέζουν για κάτι καινούργιο. Αυτό όμως πρέπει να γίνει σε μια στερεή βάση. Εμείς θα προσπαθήσουμε, ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει σε όλο το κεντρώο στρατόπεδο, η σοβαρότητα, η επιδίωξη του μεγάλου».
«Το αν θα καταφέρει να αλλάξει την ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης θα φανεί στην πράξη»
Στο ερώτημα εάν σε αυτόν τον χώρο ανήκει και η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο αρχηγός του Ποταμιού, εμφανίστηκε διστακτικός. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ηγέτης της ΝΔ. Η ΝΔ είναι ακόμη ένα συντηρητικό κόμμα. Πολλές προτάσεις του είναι σωστές και είναι και δικές μας. Το αν θα καταφέρει να αλλάξει την ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης θα φανεί στην πράξη».
«Σήμερα ανάγκη του πολίτη είναι να λέμε τι θα κάνουμε κι όχι μόνο πόσο κακιά είναι η κυβέρνηση. Εμείς προσπαθούμε να πούμε στην κοινωνία ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Γενικά συνθήματα δεν βοηθούν την προσπάθεια του κόσμου να δει τι θα κάνει το επόμενο διάστημα. Χρειαζόμαστε μια δυνατή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, χωρίς λαϊκισμούς , που θα δώσει λύσεις», δήλωσε ο ίδιος.
«Μεγάλη η συνοχή του Ποταμιού»
Για τα εσωτερικά του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως «υπάρχει μεγάλη συνοχή. Στη Βουλή, οι αποφάσεις που έχω πάρει με όλους τους βουλευτές δείχνουν ότι η ομάδα έχει απόλυτη συνοχή».
Ερωτώμενος για τη στάση του κόμματος στο νέο πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση το Σαββατοκύριακο, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε: «Υπάρχει μια μανία της κυβέρνησης με το “παρά πέντε”. Δεν βοηθά το δημοκρατικό διάλογο, όλα γίνονται υπό πίεση».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως παρά την επικοινωνία που είχε σήμερα με τον κ. Βούτση, δεν γνωρίζει ακόμη «ποιος είναι ο νόμος, τι θα προβλέπει». Έτσι, «δεν μπορώ να πω τι θα κάνουμε εάν δεν δω το νόμο».
«Πρέπει να περιορίσουμε το κράτος και το δημόσιο»
Όσο για τις προτάσεις του Ποταμιού, «πρέπει αν βρούμε πράγματα που ελαφραίνουν το κόστος του κράτους. Έχουμε πει ότι η χώρα μπορεί να εξοικονομήσει 3 δισ. με συγχώνευση οργανισμών που δεν έχουν αντικείμενο. Πρέπει να περιορίσουμε το κράτος και το δημόσιο, να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό. Έχουμε χαρτογραφήσει τα άδεια κτήρια του δημοσίου και αυτά για τα οποία πληρώνουμε ενοίκιο. Τι θα γίνει με αυτό;», εξήγησε.
«Η συζήτηση για το χρέος πρέπει να γίνει πριν περάσουμε στην ανάπτυξη»
Τέλος, αναφορικά με το χρέος, ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε πως «μόνο με διευθέτηση θα βγούμε στις αγορές».
«Πρέπει να γίνει τώρα η κουβέντα για το χρέος. Εάν περάσουμε στην ανάπτυξη, οι Ευρωπαίοι δεν θα αποδεχτούν τότε μια συζήτηση», είπε.
«Οι Ευρωπαίοι θέλουν οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμόζονται. Έχουμε κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις αλλά δεν έχουν αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών», τόνισε.