Η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Το πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση είναι εντυπωσιακό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ.

«Τρέφω τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα, μετά από τη δύσκολη περίοδο που περνάει, θα τα έχει καταφέρει», ήταν το ισχυρό μήνυμα που εξέφρασε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό του Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Στοκχόλμη.

Οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών στη σουηδική πρωτεύουσα ξεκίνησαν από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας, όπου ο κ. Λαμπρινίδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Σώματος Περ Βέστερμπεργκ και τα μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων, τους οποίους ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ελλάδα.

Τα μέλη του σουηδικού κοινοβουλίου αναφέρθηκαν στις αντίστοιχες εμπειρίες από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στη Σουηδία, αλλά και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Ελλάδας.

Κατά τη συνάντησή των δύο υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκαν τόσο η κατάσταση της οικονομίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όσο και θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, ότι τρέφει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα στο τέλος θα τα καταφέρει. «Το πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση είναι εντυπωσιακό», συνέχισε ο κ. Μπιλτ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί τώρα, «για να κερδίσει το χρόνο που χρειάζεται για να αποδώσουν τα μέτρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπρινίδης, δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένοι στο στόχο της μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Κατά την μεταξύ τους συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε αναλυτικά το Σουηδό ομόλογό του για τις προσπάθειες που γίνονται αλλά και για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα των επενδύσεων, ιδίως για τις σουηδικές εταιρίες που ήδη έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά.

Αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο υπουργών αποτέλεσαν, επίσης, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με έμφαση την κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και τη Συρία, για την οποία και οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους.

Σε βάθος συζητήθηκαν, ακόμη, η πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε. και η πολιτική γειτονίας, ιδίως η Ανατολική διάσταση αλλά και οι σχέσεις της Ένωσης με τη Ρωσία. Σε ό,τι αφορά ειδικά τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, οι δύο υπουργοί συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι πρέπει να δοθεί μια ώθηση στη διαδικασία προσέγγισης τους με την Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης των σχετικών κριτηρίων.

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στη Στοκχόλμη ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ με την ομιλία που θα εκφωνήσει στο σουηδικό ινστιτούτο διεθνών σχέσεων.