«Πάντοτε υπήρχαν παρεμβάσεις και ασκούνταν πιέσεις στη δικαιοσύνη, όμως την τριετία της διακυβέρνησης Σαμαρά–Βενιζέλο υ χάθηκε η μπάλα. Οι παρεμβάσεις δεν εξαντλούνται σε πράξεις και τροπολογίες. Ακόμη και οι παραλείψεις αποτελούν παρέμβαση. Πρώτη και καλύτερη η παράλειψη να παραδοθεί στον έλεγχο η λίστα Λαγκάρντ. Ο ζήλος σας να προστατεύσετε τους φοροφυγάδες φίλους σας είναι τέτοιος, που μας καταγγείλατε ότι δώσαμε στη δικαιοσύνη το εργαλείο να προχωρήσει την έρευνα. Φαίνεται ποιος θέλει και ποιος δεν θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Αυτό που εξοργίζει τον μέσο πολίτη είναι η συνειδητή σας παράλειψη να συνεργαστείτε με τις γερμανικές αρχές παρά την πρόσκληση» τόνισε ο πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας, στο τρίτο και τελευταίο κομμάτι της πρωτολογίας του στη Βουλή.

«Η συνειδητή σας παράλειψη να συνεργαστείτε με τις γερμανικές αρχές, παρά τη σαφή πρόσκληση του ΥΠΟΙΚ του κρατιδίου Βεσφαλίας. Και το χειρότερο σε αυτή την υπόθεση κ. Μητσοτάκη είναι πως η άρνηση συνεργασίας προέκυψε μετά από εντολή του Μεγάρου Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Σαμαρά δια χειρός του κ.Μπούρα» συνέχει ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως: «Θα ζητήσω τη διενέργεια ελέγχου του συνόλου των δικογραφιών, προκειμένου να φανεί ο χρόνος τέλεσης των αδικημάτων και η χρονική απόσταση μεταξύ αυτής και της διαβίβασης στη Βουλή».

Αμέσως μετά και εν μέσω χειροκροτημάτων ο κ. Τσίπρας τόνισε πως: « Έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στον Ελληνικό λαό. Υπάρχουν δικογραφίες που έχουν σταλεί τώρα στη Βουλή και δεν πρόκειται να λάβουν ούτε ένα ευεργέτημα. Δεσμεύομαι πως με την συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να τελειώνει οριστικά αυτή η ντροπή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Η αλαζονεία και ο εξουσιαστικός φανατισμός του συστήματος που έχετε οικοδομήσει είναι τέτοιος, που στην ουσία σχεδιάζοντας αυτή την ομιλία δεν ήξερα από πού να ξεκινήσω και που να τελειώσω».

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως: «Η περιβόητη υπόθεση Παπασταύρου αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα, αποτελεί σύμβολο του ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος. Ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρα φαίνεται πως δεν ήταν απλός διαχειριστής, αντίθετα εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της off shore εταιρίας. Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στη Βουλή. Το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα που προκύπτει κ. Μητσοτάκη είναι γιατί καλύπτετε το δίδυμο Σαμαρα- Παπασταυρου; Γιατί δεν παίρνετε αποστάσεις από το σκοτεινό πρόσφατο παρελθόν του κόμματός σας; Γιατί τον καλύπτετε σα να ήταν δικός σας συνεργάτης» και στη συνέχεια αναφερόμενος στο πρόσφατο σκάνδαλο με το κύκλωμα εκβιασμών και απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη σημείωσε: «Όπως φαίνεται οι σχέσεις σας με το συγκεκριμένο κύκλωμα φαίνεται να ήταν αν μη τι άλλο στενές. Σας συμβουλεύω αντί να απειλείται με αγωγές πολιτικούς σας αντιπάλους επειδή ζητάνε εξηγήσεις, να τις δώσετε επιτέλους αυτές τις εξηγήσεις. Να πας πείτε τι γίνετε με αυτά τα τιμολόγια του κ. Μαυρίκου προς το κόμμα σας. Ποιες υπηρεσίες ήταν αυτές για τις οποίες εκδόθηκαν τα τιμολόγια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τον κ. Μαυρίκο»!

Τέλος, ο κ. Τσίπρας λίγο πριν κατέβει από το βήμα της Βουλής ανέβασε σε… «επικίνδυνα» επίπεδα την ένταση καθώς απευθυνόμενος  προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ τόνισε: «Κλείνω με αυτό που για εμάς είναι το σκάνδαλο των σκανδάλων. Και αναφέρομαι στο μεγάλο σκάνδαλο της Siemens και στον απαράδεκτο εξωδικαστικό συμβιβασμό. Όλοι στη χώρα γνωρίζουν τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης. Τότε που η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο προσπάθησε να τον περάσει από τη Βουλή αλλά σταμάτησε μπροστά στη γενική κατακραυγή. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν είχε ηθικές αναστολές και στις 23/8 ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κυρώθηκε από τη βουλή. Έτσι επιχειρήθηκε να ξεπλυθεί τόσο το πολιτικό προσωπικό, όσο και η ίδια η εταιρία. Θέλω να ανακοινώσω πως η κυβέρνηση θα συστήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα και να ζητήσουμε έναν νέο διακανονισμό με την εταιρεία. Σας καλώ να συμμετάσχετε στην Επιτροπή κ. Μητσοτάκη, άλλωστε οι γνωριμίες σας με εταιρείες μπορεί να φανούν χρήσιμες»!