Έχοντας κλείσει με… πολλούς αστερίσκους τον πρώτο διερευνητικό κύκλο της διαπραγμάτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το ενδιαφέρον του εκ νέου στις διεθνείς επαφές, με τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη την Κυριακή και τη Δευτέρα.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Ο βασικός στόχος του ταξιδιού, το οποίο έρχεται ως απότοκο της πολύμηνης προεργασίας των Νίκου Κοτζιά και Γιώργου Τσίπρα, είναι ένας και συνοψίζεται στα όσα ανέφερε την Παρασκευή ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: Να καταστεί η Ελλάδα πύλη του Ιράν προς την Ευρώπη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μεγάλη σημασία στο εν λόγω ταξίδι προκειμένου μετά και την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης και την αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, να μπορέσει η Ελλάδα να αναπτύξει σημαντικές οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις με τα… πετροδόλαρα του Ιράν που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του Κόλπου και πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε και ο Ιρανός πρέσβης, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως «πύλη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ βρίσκεται κοντά στη Μέση Ανατολή, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ευρωζώνης, και η ανάπτυξη σχέσεων μαζί της έχει σημασία για μας».
Οι τομείς οι οποίοι θα τεθούν επί τάπητος στις διμερείς επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που υπογραμμίζουν ότι συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, θα είναι η ενέργεια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο τουρισμός, η προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και η ασφάλεια.
Η άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, δίνει πλέον τη δυνατότητα στην Τεχεράνη να κάνει ενεργειακό άνοιγμα προς την Ευρώπη, με στόχο να διοχετεύσει το φυσικό αέριο από την περιοχή με το μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο, South Pars (βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, ανάμεσα στο Ιράν και το Κατάρ).
Οι δρόμοι του «ελληνοπερσικού» εμπορίου που επιχειρεί να αποκαταστήσει η κυβέρνηση ήδη έχουν αρχίσει πάντως να αποδίδουν καρπούς, μετά τη συμφωνία των ΕΛΠΕ με το Ιράν για την προμήθεια αργού πετρελαίου, ακόμη και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016, την οποία προανήγγειλε ο πρόεδρος της επιχείρησης, Στάθης Τσοτσορός, εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Σημειώνεται ότι στόχος σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ είναι η κάλυψη του 25% των αναγκών σε αργό πετρέλαιο από την Τεχεράνη, ενώ στο παρελθόν και πριν την επιβολή των κυρώσεων, η Ελλάδα προμηθευόταν μέχρι και το 60% από το Ιράν.
Στο ταξίδι του στην Τεχεράνη τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας και ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών υπεύθυνος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Γιώργος Τσίπρας.