Πρόταση νόμου έξι σημείων για το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και ένταξης, κατέθεσε προς το υπουργείο Εργασίας η Κοινοβουλευτική Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Οι βουλευτές, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για ανερμάτιστη και άκρως υφεσιακή πολιτική, που επιδείνωσε τα προβλήματα για τους οικονομικά αδύναμους και τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, προτείνουν:
– Επαναφορά και επέκταση του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος από την 1η Απριλίου 2016.
– Νομοθέτηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας και βασικής υλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ), με την πλήρη αποκέντρωσή του στις περιφέρειες της χώρας.
– Διασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους εντάσσονται στον νόμο 3869/2010.
– Επαναφορά, στα 1.500 ευρώ, του ακατάσχετου λογαριασμού και την προστασία προνοιακών, αναπηρικών επιδομάτων και κάθε μορφής βοηθημάτων ή οικονομικών ενισχύσεων, που χορηγούνται σε ευπαθείς ομάδες ή πολίτες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς και αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους αγρότες, με βάση τους κανονισμούς ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ.
– Στελέχωση των ΚΕΠ για την υποστήριξη των δράσεων κοινωνικής προστασίας.
– Αυτοτέλεια των Κέντρων Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) και ένταξή τους στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας όλων των γεωγραφικών περιφερειών της χώρας.
«Η κυβερνητική αβελτηρία είχε ως αποτέλεσμα την αναίρεση των συμφωνημένων πολιτικών, με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη, όπως την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα και τη μη αξιοποίηση του ποσού των 330 εκατ. ευρώ, που από τον Δεκέμβριο του 2014 είχε εγκριθεί υπέρ των απόρων» υπογραμμίζουν οι βουλευτές.