Σε κλίμα σύγκρουσης πραγματοποιήθηκε το ραντεβού ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς προηγήθηκε ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων μεταξύ των κομμάτων με αφορμή τους διορισμούς στο Δημόσιο, με τη ΝΔ να κάνει λόγο για έφοδο κατάληψης του Κράτους και την Κυβέρνηση να κατηγορεί την ηγεσία της ΝΔ σπέκουλα και λαϊκισμό, ενώ οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου τορπίλισαν τη συνάντηση.
Ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον πρόεδρο της ΝΔ, τον καλωσόρισε λέγοντας, «νομίζω ότι η εκλογή σου κλείνει κι έναν ηλικιακό κύκλο» και σημείωσε ότι μένει να αποδειχθεί πως η νέα γενιά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με επιχειρήματα, με ιδέες και ταυτόχρονα και μιας ειλικρινούς ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνει και έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο θεσμικούς παράγοντες του τόπου και δεσμεύτηκε πως σε ό,τι τον αφορά θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή, να παράσχει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα διότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι θεσμικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος.
Ο πρόεδρος της ΝΔ αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό τόνισε ότι προσβλέπει σε μία ειλικρινή συζήτηση και πρόσθεσε, «χαίρομαι που επισημαίνεις το δείγμα της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου, διότι πράγματι ο νέος πολιτικός πολιτισμός και το νέο ήθος πρέπει να στηρίζεται κυρίως στη γλώσσα της αλήθειας.
Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική επικοινωνία μεταξύ των θεσμικών παραγόντων, είναι επίσης σαφές ότι διαφωνούμε σε πολλά και θα εξακολουθούμε να διαφωνούμε σε πολλά. Έχω έντονη ανησυχία για πολλά τα οποία θα συζητήσουμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η επικοινωνία και κυρίως δεν πρέπει να υπάρχει προσπάθεια επίτευξης αν μη τι άλλο συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα για τα οποία το ίδιο το Σύνταγμα επιβάλλει την ανάγκη αυξημένων πλειοψηφιών όπως το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.
Από κει και πέρα οι δίαυλοι επικοινωνίας θα είναι ανοιχτοί όπως βέβαια και η ίδια η πολιτική αντιπαράθεση είμαι σίγουρος ότι θα είναι πολιτισμένη και σε επίπεδο Βουλής αλλά και σε επίπεδο του γενικότερου πολιτικού διαλόγου» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Τσίπρας: Να επιλέξεις με ποιους είσαι
Σύμφωνα με διαρροές κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας ζήτησε την συναίνεση του κ. Μητσοτάκη για να ξεμπλοκαριστεί το θέμα του ΕΣΡ (θέμα που δεν πέρασε) και να μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες.
Επίσης φέρεται να ζήτησε από το νέο πρόεδρο της ΝΔ να πάρει θέση για το ΔΝΤ και ν’ αποφασίσει με ποιους είναι. «Δεν μπορείς να ζητάς την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό και την ίδια να επικροτείς το ΔΝΤ», ήταν τα λόγια του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις διαρροές.
Ζήτησε επίσης από το συνομιλητή του να στηρίξει το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση και επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν μαζί με τον εκάστοτε υπουργό, αλλά η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στην διαδικασία ανάδειξης των μονίμων στελεχών του Δημοσίου.
Η οργή της ΝΔ για τις διαρροές
Μετά τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε οργή στη ΝΔ. Πηγές προσκείμενες στο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, διευκρίνιζαν ότι η επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν εθιμοτυπική και ότι κατά τη διάρκεια της ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την γενικότερη πορεία της χώρας που δικαιολογημένα προκαλεί αβεβαιότητα και απογοήτευση στους πολίτες.
Σύμφωνα με τη Ν.Δ. το περιβάλλον του Πρωθυπουργού «έδινε πληροφορίες για την συνάντηση χωρίς αυτή να έχει ολοκληρωθεί, με διαρροές στους δημοσιογράφους» κάτι που είναι «προβληματικό» και «απρεπές».
«Αν έχουν μια ειδική ικανότητα οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, με τρόπο μεταφυσικό να έχουν γνώση τι έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στην κλειστή συνάντηση, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού αυτονομούνται, υποσκάπτοντας το μήνυμα που ήθελε να δώσει ο κ. Τσίπρας», τόνιζαν στη Συγγρού.
Για να καταλήξουν: «Το λέμε από τώρα γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού (εννοούν τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ). Εμείς θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον πολιτικό διάλογο στη χώρα. Δεν είναι δείγμα αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου να υπάρχουν διαρροές. Δεν ειπώθηκαν αυτά που δόθηκαν ως διαρροές. Η συζήτηση έγινε σε τελείως διαφορετικό κλίμα από το ύφος που δηλώνουν οι διαρροές. Δεν υπήρχε αυτή η διατύπωση και οι διαρροές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Αργά το βράδυ, μετά την εμπλοκή με το ΕΣΡ, το πρωθυπουργικό γραφείο εξαπέλυσε ευθεία και ονομαστική επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντάς τον «όμηρο των διαπλεκομένων συμφερόντων και των εργολάβων της τηλεοπτικής ενημέρωσης».
Όπως αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο στην ανακοίνωσή του «Ο κος Μητσοτάκης, όμηρος των διαπλεκομένων συμφερόντων και των Εργολάβων της τηλεοπτικής ενημέρωσης, αρνείται τη συναινετική συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Στόχος του είναι να ακυρώσει τον διαγωνισμό, ώστε να μην πληρώσουν όσοι καλόμαθαν τόσα χρόνια στην δωρεάν χρήση των δημόσιων συχνοτήτων, ενώ λεηλατούσαν τη κοινωνία».
Σύμφωνα με το Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης «με το «Καλημέρα», μας αποδεικνύει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Η Κυβέρνηση όμως δεν πρόκειται να αγνοήσει τη λαϊκή εντολή. Στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα μπει τάξη πολύ σύντομα. Η συνέχεια στο Κοινοβούλιο».
Δεν πέρασε η πρόταση για τα μέλη του ΕΣΡ
Νωρίτερα η Διάσκεψη των Προέδρων δεν έκανε δεκτή την εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για την επιλογή των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό των 4/5, όπως προβλέπει το σύνταγμα.
Η πρόταση υπερψηφίστηκε από 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ καταψήφισαν 7 βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων. ΚΚΕ και Ποτάμι δήλωσαν παρών.
«Είναι ζήτημα πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να εισηγηθεί πώς αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί και να φέρει τη σχετική ρύθμιση», δήλωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.