Μετά το ναυάγιο του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί την Τρίτη στην κοινοβουλευτική του ομάδα προκειμένου να καταστήσει σαφές στους βουλευτές ότι το άθροισμα των 153 ψήφων πρέπει να μείνει συμπαγές σε όλα τα δύσκολα νομοσχέδιο που θα έρθουν στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στον Βασίλη Λεβέντη, αναζητώντας μαξιλαράκι για τα δύσκολα νομοσχέδια που έρχονται.
Μάλιστα το μέγαρο Μαξίμου άρχισε να φτιάχνει από χθες το κλίμα κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι υπονομεύει την κυβέρνηση και τον Βασίλη Λεβέντη εμμέσως ότι συνεργάζεται με τη διαπλοκή για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αριστερή παρένθεση και τη θέση του να πάρει ελεγχόμενη οικουμενική κυβέρνηση.
«Τέτοια είδους εκβιαστική ψήφο, δηλαδή την ώρα που του φεύγουν του άλλου βουλευτές να πάει η Ένωση Κεντρώων να τους αναπληρώσει δεν θα δώσω παρότι είμαι υπέρ του ευρώ και υπέρ της Ευρώπης», είπε ο κ. Λεβέντης μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Παρά τα πυρά, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βασίλη Λεβέντη που αναμένεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα για να συζητήσουν μεταξύ άλλων και τα 9 σημεία που έχει προτείνει ως βάση συνεργασίας ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.
Την ίδια στιγμή ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο κάποιας μορφής συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων ο Αλέκος Φλαμπουράρης δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι από τα 9 σημεία που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, «4-5 μπορεί να γίνουν αποδεκτά» αν και ο κ. Λεβέντης δεν «θέλει να μπει στην κυβέρνηση, θέλει να στηρίξει, και αυτό είναι πολύ θετικό».
Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή της κυβερνητικής εκπροσώπου περί ενδεχόμενης διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο υπουργός Επικρατείας αφού καταρχήν είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει το λεχθέν από την κ. Γεροβασίλη, πρόσθεσε ότι «αυτό θα φανεί αν ξεκινήσει μια συζήτηση με πολιτικές δυνάμεις» στις οποίες συμπεριέλαβε την ‘Ενωση Κεντρώων, το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι, ενώ απέκλεισε την Νέα Δημοκρατία και την ακροδεξιά, όπως είπε.
Στην επαναδιατύπωση της ερώτησης αργότερα, αναφορικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, είπε ότι όποτε έγινε οικουμενική κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν πέτυχε ποτέ, προσθέτοντας ότι το καλύτερο σενάριο τώρα είναι να συνεχίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και, στην πορεία, δυνάμεις που ενδιαφέρονται να αγωνιστούν για να βγει η χώρα από την κρίση να συμπαραταχθούν είτε με ψήφο, είτε με διάλογο, είτε με συμμετοχή.
Η επιχείρηση γοητείας της κυβέρνησης προς τον κ. Λεβέντη έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας είχε τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων στα υπόψιν από τις 10 Οκτωβρίου όταν έφτιαχνε το χρονοδιάγραμμα δράσης της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες.
Οι κρίσιμες δοκιμασίες της κυβερνητικής πλειοψηφίας ξεκινούν το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου με την ψηφοφορία του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Ακολουθεί στις 19 με 22 Δεκεμβρίου η ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων που θα ξεκλειδώσει άλλο 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Επόμενος σταθμός η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, η οποία είναι πιθανόν να γίνει στις 23 Δεκεμβρίου και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό στις 11-12 Ιανουαρίου.