Οι μεσολαβητικές και διαιτητικές αποφάσεις που θα εκδοθούν από τον ΟΜΕΔ προς επίλυση συλλογικών διαφορών δεν ισχύουν, εφόσον χορηγούν μισθολογικές αυξήσεις πέραν αυτών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αυτό προβλέπει η προαναγγελθείσα ρύθμιση του Ανδρέα Λοβέρδου που έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.

Η ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι για ήδη εκδοθείσες διαιτητικές αποφάσεις μετά την 6η Μαΐου, που χορηγούν αυξήσεις πέραν της ΕΓΣΣΕ, δίδεται χρονικό περιθώριο 15 ημερών από τη δημοσίευση της ρύθμισης για άσκηση έφεσης, είτε εκ μέρους των μερών που συμμετείχαν στη σχετική διαφορά ή εκ μέρους του υπουργού Εργασίας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης, «επιχειρείται η συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων που ενδεχομένως έχουν χορηγηθεί σε κλάδους, επαγγέλματα κλπ, ή άλλων ευνοϊκότερων ρυθμίσεων μέσω μεσολαβητικών ή διαιτητικών αποφάσεων που εκδόθηκαν από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας και οι οποίες είναι αντίθετες με τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπογράφηκε τη 15η Ιουλίου 2010».