Μια σταθερή κυβέρνηση στην Τουρκία δημιουργεί προσδοκίες ότι η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα στη συνεργασία μαζί της για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης προκειμένου να σταματήσει η προσφυγική ροή προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, δηλώνει ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Νίνα Μελισόβα. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι αυτή η συνεργασία δεν πρέπει να συνδεθεί με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Κύρκος τονίζει ότι πρέπει να κάνει τη δουλειά που της αναλογεί -και η οποία προκύπτει από τα 17 σημεία της συνόδου της 25ης Οκτωβρίου-, ολοκληρώνοντας τα hot spots, προκειμένου να υλοποιηθεί η πολιτική της μετεγκατάστασης, και φυλάσσοντας τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από τους μη δικαιούμενους άσυλο.
Για τις σχέσεις του Ποταμιού με την κυβέρνηση, προειδοποιεί ότι «θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», οι οποίες είναι η ουσία του προγράμματος.
Για το Ποτάμι, λέει ότι η αναβολή του Συνεδρίου για τον Φεβρουάριο δίνει περισσότερο χρόνο για τη διεξαγωγή διαλόγου σε πανελλαδική κλίμακα και τη διαμόρφωση θέσεων που θα μεταφέρουν στην κοινωνία το μήνυμα της μεταρρύθμισης, «το οποίο αποτύχαμε να περάσουμε όπως φάνηκε από την εκλογική μας ήττα».
Ολόκληρη η συνέντευξη με τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού:
– Πώς προβλέπετε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία και η νίκη του Ταγίπ Ερντογάν το προσφυγικό-μεταναστευτικό;
– Μια σταθερή κυβέρνηση θα προχωρήσει την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης πιο γρήγορα, ώστε να σταματήσει η ροή των προσφύγων και μεταναστών. Αυτό προϋποθέτει, βεβαίως, ότι ο Ερντογάν θα θέσει τέλος στον προεκλογικό κύκλο βίας με τους Κούρδους, ακόμη και ρητορικής βίας που ενθαρρύνει τις ακραίες δυνάμεις.
Πρέπει επίσης να διαχωρίσουμε τη συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ για το προσφυγικό με την ενταξιακή της πορεία στην Ευρώπη, καθώς η τελευταία υπακούει σε σειρά προϋποθέσεων, όπως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που αφορούν πρωτίστως τη δημοκρατική οργάνωση του κράτους.
Από την πλευρά μας, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των hot spots για να αρχίσει να υλοποιείται η πολιτική της μετεγκατάστασης και να φυλάει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ απ’ αυτούς που δεν δικαιούνται άσυλο.
Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος με τις κυβερνήσεις, αλλά πιστεύω στους ανθρώπους, και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, ο κ. Μουζάλας, είναι δραστήριος και γνωρίζει το έργο που πρέπει να κάνει η Ελλάδα.
– Υπάρχουν αντιρρήσεις εντός της ΕΕ στη διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες;
– Υπάρχουν. Άλλες καλόπιστες, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να βοηθήσουμε οικονομικά αυτούς τους ανθρώπους, με νέα προγράμματα, ώστε να ζήσουν στην Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο, ώσπου να μπορέσουν να επιστρέψουν στις χώρες τους. Αλλά και κακόβουλες, απ’ αυτούς που δεν τους νοιάζει αν οι πρόσφυγες ζήσουν ή πεθάνουν, παρά μόνον να συνεχίσουν οι ίδιοι να ζουν το καταναλωτικό μοντέλο της Ευρώπης, το οποίο ήδη υφίσταται κλυδωνισμούς λόγω της οικονομικής κρίσης.
Είναι υποχρέωση κάθε κράτους που έχει υπογράψει τη Χάρτα του ΟΗΕ, από όσους θεωρούμε τον εαυτό μας πολιτισμένο, να ενεργήσουμε για να σωθούν αυτοί οι άνθρωποι.
Το επόμενο βήμα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με την προτροπή της Κομισιόν, να οδηγηθεί σε μια ολιστική απόφαση για τη μετανάστευση και να πάρει τις ευθύνες του. Είμαι αισιόδοξος πως ως το τέλος του χρόνου θα έχει ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων.
– Πείτε μας τη γνώμη σας για τη συμμετοχή του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο κουαρτέτο των εταίρων-πιστωτών, όπως έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση…
– Αν και ο Ντάισελμπλουμ το αρνήθηκε, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, τόσο για να μην βάζει η ευρωπαϊκή πλευρά καινούργια θέματα στο τραπέζι, όπως έχει κάνει πολλές φορές, όσο και για να μην διευκολύνεται η ελληνική πλευρά, όπως επίσης έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, να ξεχνάει τις μεταρρυθμίσεις και να τις πηγαίνει σε μια πολιτική συνεννόηση αργότερα.
Πιστεύω πως η παρουσία του Κοινοβουλίου θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της διαφάνειας που είναι απαραίτητη. Είναι μια άποψη που έχουν αγκαλιάσει οι Σοσιαλιστές του Ευρωκοινοβουλίου. Είμαι βέβαιος πως και ο πρόεδρος Σουλτς το θέλει, άρα είμαστε σε διερευνητική φάση.
– Υπάρχει πεδίο συνεργασίας ανάμεσα στο Ποτάμι και την κυβέρνηση;
– Η κυβέρνηση έχει σαφή πλειοψηφία στη Βουλή και δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε συνεργασίας. Εμείς αυτό που είπαμε από την αρχή είναι ότι στηρίζουμε κάθε μέτρο που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως κάναμε ήδη με την ιθαγένεια που ο κυβερνητικός εταίρος δεν ήθελε να συμβάλει. Ταυτόχρονα δεν θα δώσουμε καμία ψήφο σε μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση για ιδεοληπτικούς λόγους και εκπροσωπούν παρωχημένα μοντέλα. Η κριτική μας θα είναι πολύ ισχυρή αν προσπαθήσει να μην υλοποιήσει το μνημόνιο. όπως κάνανε οι προηγούμενες δύο κυβερνήσεις, οι οποίες υλοποιούσαν μόνον τα φοροεισπρακτικά μέτρα και ξεχνούσαν το θέμα των μεταρρυθμίσεων, που είναι η ουσία του προγράμματος. Θα είμαστε σκληροί στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
– Πώς πάει το Ποτάμι;
– Το Ποτάμι βγήκε από τις εκλογές με μια ήττα. Δεν κατάφερε να κυριαρχήσει στο μεταρρυθμιστικό χώρο. Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τα αίτια. Το συνέδριο αναβλήθηκε ως τον Φεβρουάριο προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος για δημόσιο διάλογο, για τον οποίο έχουμε θέσει σε λειτουργία και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Δεν πιστεύω ότι μπαίνει θέμα αμφισβήτησης του επικεφαλής. Το Ποτάμι δείχνει απεριόριστη εμπιστοσύνη στον Σταύρο Θεοδωράκη.