«Μεγάλη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας χρειαζόμαστε», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας το μεσημέρι στην ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση, σχετικά με τις «προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο», και επανέλαβε την πρόταση τού Ποταμιού για διάλογο με όσους «ασφυκτιούν ανάμεσα στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ».
«Καλούμε τους απογοητευμένους να συμμετέχουν», προσέθεσε και τόνισε ότι «το Ποτάμι δεν μπαίνει σε παζάρι με τους παλιούς κομματικούς μηχανισμούς και σε σκοτεινούς διαδρόμους». «Να διαχωρίσουμε την υποκριτική διάθεση από την πραγματική βούληση. Δεν θέλω να έχω σχέση με τους παλιούς μηχανισμούς. Άλλο ο διάλογος κι άλλο η συμπόρευση με τους μηχανισμούς», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και συμπλήρωσε: «Όχι στο έλα μαζί μας στο παλιό κτίριο για να μοιραστούμε τον χώρο. Μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε μέτωπο των προοδευτικών δυνάμενων ώστε να τα ξεπεράσουμε αυτά».
Σημείωσε δε ότι «το Ποτάμι πρότεινε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, από την άνοιξη, και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, αλλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αδιαφόρησαν, γιατί ευελπιστούσαν στην εξουσία και τώρα το ζητούν».
Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι προοδευτικό είναι ό,τι κινητοποιεί τους πολλούς να συμμετέχουν για να αλλάξουν την κοινωνία, αλλά πρέπει πρώτα να αλλάξει η πολιτική δράση στα κόμματα. Επανέλαβε 20 μεταρρυθμίσεις που είναι άμεσα αναγκαίες, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέο πλούτο κι όχι διαχείριση της παλιάς φτώχειας».
Σχετικά με την προοδευτικότητα στην Ευρώπη, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι το κόμμα του αναζητά τι είναι προοδευτικό στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, να βρίσκονται τρόποι ανάπτυξης και να μοιράζεται ο πλούτος δίκαια.
Μίλησε για ευρωπαϊκές πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης κι όχι εθνικές πολιτικές, με υψηλή φορολογία στα φυσικά πρόσωπα και χαμηλότερη στις επιχειρήσεις για δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
«Δεν νοείται προοδευτική πολιτική στην Ευρώπη χωρίς μάχη κατά τις διαφθοράς», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό λέγοντας:
«Στην Ευρώπη αφήσαμε να γίνει βόμβα το προσφυγικό. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή πολιτική. Να καταλάβουμε ότι διαλύονται χώρες στη Μ. Ανατολή και την Αφρική. Βεβαίως τώρα προέχει η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών με κοινές ευρωπαϊκές δράσεις, αλλά είναι αλαζονική η συμπεριφορά ορισμένων χωρών».