Ως ευκαιρία να εκπέμψει η χώρα μας το μήνυμα της εμπέδωσης της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας δίνοντας το έναυσμα για την «επανεκκίνηση» της Ελλάδας σε ένα παγκοσμιοποιημένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον, χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.
Όπως είπε, η πολιτική και η οικονομική σταθερότητα συνιστούν αναμφίβολα βάσεις και εχέγγυα για μια εξωστρεφή, δυναμική εξωτερική πολιτική, προϊόν παράλληλα ευρύτερων εγχώριων πολιτικών συναινέσεων, και η οποία θα αποβλέπει στην ενίσχυση της σχέσης των Ελλήνων της Διασποράς με τη μητέρα-πατρίδα, στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας και του εθνικού μας «brand name», και στην επανατοποθέτηση της Ελλάδας σε πολλαπλά επίπεδα στο διεθνές περιβάλλον.
«Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις, που θα προωθήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Με όχημά μας το ανεκτίμητο, δυναμικό κεφάλαιο των Ελλήνων της Διασποράς, συνεχίζοντας την διαχρονική προσπάθεια της Πολιτείας για την αλληλεπίδραση του Απόδημου Ελληνισμού με την Ελλάδα, ήρθε η ώρα να αφήσουμε στη λήθη το Grexit και να εστιάσουμε στο Greform (Greece-reforms), αποδεικνύοντας την ισχυρή μεταρρυθμιστική μας βούληση» είπε ο κ. Αμανατίδης.
Αναφερόμενος ιδιαιτέρως στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, είπε πως η πολιτική των ευρύτερων συναινέσεων στον τομέα αυτό θα είναι κύριο μέλημα, και ζήτησε τη δημιουργική συνεισφορά και των άλλων πολιτικών κομμάτων σε αυτή την κατεύθυνση.
Ακόμη, ο υφυπουργός σημείωσε ότι η εκπαιδευτική πολιτική είναι απαραίτητο να συνδυαστεί από τώρα με μία σειρά μέτρων, που θα προσαρμόζουν στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές και πολιτισμικές συνθήκες των Ελληνόπουλων του εξωτερικού και αυτών που παλιννοστούν, το εκπαιδευτικό προσωπικό, το μορφωτικό της περιεχόμενο και τις μεθόδους διδασκαλίας. «Θεωρούμε ότι σημαντική συμβολή στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση του Ελληνισμού της Διασποράς έχουν οι διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες υποδοχής» σημείωσε.