Αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκδηλώθηκε, με αφορμή τα μέτρα του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που αφορούν στους απόστρατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης τόνισε σε δήλωση που εξέδωσε, με αφορμή σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, ότι «από την κοινή προσπάθεια, στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για τη χώρα μας, δεν δύναται να εξαιρεθούν οι απόστρατοι κάτω των 60 ετών, που αποχώρησαν οικειοθελώς από την Υπηρεσία, με καθαρά ποσά κύριας σύνταξης άνω των 1.700 ευρώ και επικουρικής ασφάλισης άνω των 300 ευρώ, μηνιαίως».
Κατά τον υπουργό «ως χαμηλότερο όριο καθαρών μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών καθορίζεται το ποσό των 2.000 ευρώ και αντιστοιχεί συνολική εισφορά 110 ευρώ».
«Τα μέτρα», παρατήρησε, «αποτελούν ταυτόχρονα και αντικίνητρο για τις μαζικές παραιτήσεις στην πλέον παραγωγική ηλικία των 45 ετών, λόγω του “φόβου” του συνταξιοδοτικού, στερώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις από τις υπηρεσίες έμπειρων στελεχών, για τα οποία ο ελληνικός λαός δαπανά από το υστέρημά του, για τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους».
«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ο υπεύθυνος για θέματα Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, προσέρχεται ως αυτόκλητος υπερασπιστής των αποστράτων αξιωματικών, μιλώντας για μέτρα εκδίκησης, όταν οφείλει να γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα και την ανάγκη να συμβάλουν όλοι, με όρους αναλογικότητας και δικαιοσύνης, στην εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης και τη σωτηρία της πατρίδας μας», κατέληξε στη δήλωση του.
Ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. Μαργαρίτης Τζίμας στη δήλωση του έκανε λόγο για «απίστευτο νέο χαράτσι σε δεκάδες χιλιάδες απόστρατους και στις οικογένειες τους -μόνον το 2010 παραιτήθηκαν 3.100 στελέχη- καταφανέστατα άδικο και μόνο ως μέτρο εκδίκησης μπορεί να εκληφθεί και μάλιστα από τον μέχρι πρότινος υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο».
«Είναι γνωστό σε όλους, εκτός ίσως του κ. Βενιζέλου, ότι οι ιδιαιτερότητες του στρατιωτικού επαγγέλματος οδηγούν πολλά στελέχη σε παραίτηση, είτε για λόγους υγείας, είτε για να αντιμετωπίσουν οικογενειακά προβλήματα, όπως αυτά που δημιουργούνται από τις συχνές μεταθέσεις και μετακινήσεις που σε πληθώρα περιπτώσεων, ο στρατιωτικός αναγκάζεται να συντηρεί δύο ή και τρία σπίτια, λόγω σπουδών τέκνων, με αποτέλεσμα να εξοντώνεται οικονομικά», πρόσθεσε ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με τη συγκεκριμένη διάταξη, παρατήρησε, δημιουργούνται και μεγάλες αδικίες και ανισότητες. “»Παρουσιάζεται το φαινόμενο, οι παραιτηθέντες αξιωματικοί με 30 ή ακόμη και 35 πραγματικά έτη υπηρεσίας να υπόκεινται στις συνέπειες της απαράδεκτης αυτής διάταξης».
Ο κ. Τζίμας κάλεσε την κυβέρνηση, «να αναλογιστούν την προσφορά των αποστράτων αξιωματικών προς την Πατρίδα, την ιδιαιτερότητα του λειτουργήματος του αξιωματικού και να αποσύρει άμεσα αυτή την άδικη διάταξη, που προσβάλλει δεκάδες χιλιάδες απόστρατους αξιωματικούς και κυρίως τις οικογένειές τους και προκαλεί δίκαια, αισθήματα οργής και αγανάκτησης».