Η κυβέρνηση παρακολουθεί πάρα πολύ στενά -πολιτικά και νομικά- τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν ανάμεσα στην HDW και την Abou Dabi Mar στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και είναι έτοιμη να παρέμβει ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν χρειαστεί, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, απαντώντας το πρωί στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ Γιώργου Μαυρίκου για την κυβερνητική πολιτική στα Ναυπηγεία.

«Παρακολουθούμε την υπόθεση και με γνώμονα τα συμφέροντα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αν χρειαστεί προκειμένου με το ειδικό διαπραγματευτικό βάρος του δικού μας υπουργείου και του Υπουργείου Οικονομικών να λύσουμε τα προβλήματα», είπε ο κ. Μπεγλίτης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε «σκυλοκαβγά» την κρίση που ξέσπασε στις σχέσεις της HDW και της Abou Dabi Mar, έναν «ενδοκαπιταλιστικό» ανταγωνισμό, ανάμεσα σε Γερμανούς και Άραβες, με επιπτώσεις σοβαρές στα ναυπηγεία και τους 1.150 εργαζόμενους που σήμερα βρίσκονται χωρίς δουλειά.

«Είναι φανερό ότι υπάρχει σχέδιο μέσα από το ξεπούλημα της αμυντικής βιομηχανίας να δημιουργηθούν συνθήκες γαλέρας και για τους εργαζόμενους και για όσους άλλους απασχολούνται γύρω από αυτήν την παραγωγική διαδικασία . Στον Σκαραμαγκά 1150 εργαζόμενοι είναι χωρίς δουλειά. Ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί και σκυλοκαβγάδες ανάμεσα σε Γερμανούς και Άραβες έχουν οδηγήσει στο να σταματήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα όπως το πρόγραμμα «Ποσειδώνας». Ουσιαστικά έχουν πάρει 50 εκατομμύρια τη δόση του Μάρτη και δεν έχουν κάνει τίποτε», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Σύμφωνα όμως με όσα απάντησε ο υπουργός Άμυνας δεν έχει πληρωθεί η δόση του Μαΐου, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για τα προγράμματα που έπρεπε να τρέχουν επειδή υπήρξε η καταγγελία της HDW προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. «Αυτά τα προβλήματα που προέκυψαν είναι απόρροια των όρων που θέτουμε για διαφάνεια και καθαρότητα στις συναλλακτικές μας με βάση το Ν. 3885 κάτι που δεν έχει γίνει», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Άμυνας προσθέτοντας ότι «οι Γερμανοί δεν έχουν τηρήσει τους όρους σε αντίθεση με την Αραβική Πλευρά που σέβονται τη σύμβαση».

Σχολιάζοντας την επιμονή του ΚΚΕ στην ανάγκη ο ναυπηγικός και αμυντικός τομέας να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του, ο Υπουργός επανέλαβε ότι «η λογική αυτή είναι που οδήγησε σε παρακμή την αμυντική βιομηχανία και τα ναυπηγεία, οδήγησε σε κατασπατάληση εθνικών πόρων και σε δυσβάσταχτους αμυντικούς προϋπολογισμούς σε βάρος της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο είναι πελάτης των Ναυπηγείων και γι’ αυτό ο κ. Μπεγλίτης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι στο μέτρο που αναλογεί στο ΥΕΘΑ, θα γίνει ότι πρέπει ώστε να διασφαλιστούν και τα συμφέροντα του δημοσίου και των εργαζομένων.