Ενστάσεις για την πορεία και τον στόχο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το ταμείο των 50 δισ. ευρώ, εγείρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αντιμετώπισαν τις ενστάσεις των θεσμών και φαίνεται ότι το ΔΝΤ αμφισβητεί το στόχο των 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, υπάρχουν ακόμη κάποιες αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά τη νομική υπόσταση του νέου ταμείου και κυρίως τη μετάβαση από το υφιστάμενο στο καινούργιο καθεστώς.
στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να μεταφερθούν σε βάθος χρόνων περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου ύψους 50 διΣ. ευρώ, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να δώσει μορφή επενδυτικού fund στο νέο ταμείο.
με βάση τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου ένα μέρος των 50 δισ. θα χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την κυβέρνηση να επιθυμεί από την πρώτη δόση-μαμούθ των 25 δισ. που επιδιώκει να λάβει μέχρι τις 18 Αυγούστου, τα 10 να πάνε στις τράπεζες, ώστε μέχρι τέλους του έτους να έχουν αρθεί πλήρως τα capital controls.
Στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τα αιτήματα των δανειστών, ενώ στα εργασιακά ξεκινά άμεσα η διαβούλευση με τους θεσμούς για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει σχετική νομοθεσία.
Την Τετάρτη το πρωί (11:30) θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών για τη σύνοψη του α’ κύκλου των συζητήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, πρέπει να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα.
Στις απογευματινές συναντήσεις των θεσμών θα τεθούν επί τάπητος το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και θέματα Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, με βάση τον αυριανό προγραμματισμό στις 15:30 θα υπάρξουν επαφές για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ στις 17:30 θα συζητηθούν θέματα Δικαιοσύνης.
Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο διαμονής των θεσμών.