«Να εκπέμψει η Βουλή καθαρό και ευανάγνωστο μήνυμα συναίνεσης», ζήτησε στη δευτερολογία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Εις πείσμα του ύφους» των ομιλιών, «η δική μου εντύπωση είναι θετική», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για «εικονική έλλειψη συναίνεσης.

«Συμφωνούμε σε πολλά, στα θεμελιώδη και στα κρίσιμα. Γιατί φοβόμαστε να το πούμε;», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος που χαρακτήρισε «ξεπερασμένη αντίληψη» την άποψη του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ότι το κόμμα του έπρεπε να αντιταχθεί στο μνημόνιο για να εκφράσει την αντίδραση της κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, «αποδεχόμενοι το βάρος» να ψηφιστεί πέρυσι το Μνημόνιο με 151 και όχι με 180 ψήφους «προσφέραμε υπηρεσία στον κ. Σαμαρά», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Τι θα έκανε ο κ Σαμαράς; θα άφηνε τη χώρα να χρεοκοπήσει αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας πως το επιχείρημα ότι η αντιπολίτευση πρέπει να υπάρχει ως χώρος δυσαρέσκειας είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως πρέπει να προχωρήσουμε σε μια φάση σταθερότητας και ανάκτησης της αξιοπιστίας για να δώσουμε, με συνθήκες συναίνεσης, ελπίδα στον ελληνικό λαό, υπογραμμίζοντας πως η πρόσκληση για τη δημιουργία ενός ριζοσπαστικού, νέου φορολογικού συστήματος ισχύει.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαιρέτισε, τέλος, τη δήλωση του κ. Σαμαρά ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους με τους οποίους συμφωνεί, αναφέροντας πως αυτό το μήνυμα το παίρνουμε μαζί μας στο εξωτερικό.