Σε «µυστικό όπλο» της κυβέρνησης εξελίσσεται το κίνηµα των «Αγανακτισµένων» στις πλατείες της χώρας: µπορεί η διαµαρτυρία χιλιάδων πολιτών να ανεβάζει το πολιτικό θερµόµετρο και να ανησυχεί την κυβέρνηση, ωστόσο φαίνεται ότι προκαλεί δεύτερες σκέψεις και στην τρόικα σχετικά µε την ανάγκη να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η χρηµατοδότηση της χώρας µας.
Χθες ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος µίλησε για την ανάγκη να δοθούν στην Ελλάδα χρήµατα για τα συγχρηµατοδοτούµενα προγράµµατα του ΕΣΠΑ, χωρίς την καταβολή της εθνικής συµµετοχής, ενώ υπήρξε και αµερικανική παρέµβαση. Οπως είναι γνωστό, η αδυναµία καταβολής της ελληνικής συµµετοχής στα προγράµµατα αυτά έχει σταµατήσει πάρα πολλά έργα σε όλη την Ελλάδα – και είναι από τους βασικούς λόγους της έκρηξης της ανεργίας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν τα Νέα, καθοριστικής σηµασίας θεωρείται η σηµερινή συνεδρίαση του Eurogroup, που άρχισε από χθες, µε τη συµµετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος δήλωσε τη δέσµευση της κυβέρνησης για την τήρηση του προγράµµατος που έχει συµφωνηθεί µε την τρόικα.
Πάντως, ο νέος «τσάρος» της οικονοµίας έχει δώσει εντολή να εξεταστούν σενάρια ελάφρυνσης µεγάλων κοινωνικών στρωµάτων από την έκτακτη εισφορά – µε την υιοθέτηση αντισταθµιστικών µέτρων, όπως η επιβολή ενός τέλους επιτηδεύµατος για τους ελεύθερους επαγγελµατίες.
Χθες, ωστόσο, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου, η έκκληση του Πρωθυπουργού για συνεννόηση δεν βρήκε αποδέκτες στην αντιπολίτευση, που επιδόθηκε σε ένα συνεχές κατηγορώ για την κυβερνητική πολιτική.
Μάχη σε δύο µέτωπα δίνει η κυβέρνηση αυτήν την εβδοµάδα προκειµένου να ηρεµήσουν οι αγορές και να σταµατήσουν οι κασσάνδρες της χρεοκοπίας. Στη µάχη για πρώτη φορά ίσως µε τέτοια αποφασιστικότητα έχει την πλήρη συµπαράσταση των εταίρων στην ευρωζώνη, οι οποίοι την περασµένη εβδοµάδα πήραν µια γεύση των ολέθριων συνεπειών που θα είχε η πτώχευση της Ελλάδας για ολόκληρο το οικονοµικό και τραπεζικό σύστηµα της Ευρώπης.
Στο µεταξύ νέα παρέµβαση του αµερικανικού παράγοντα στην κρίση της ευρωζώνης σηµειώθηκε χθες, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες συγκλήθηκε τηλεφωνική διάσκεψη των υπουργών Οικονοµικών του G7, της οµάδας των επτά πιο ανεπτυγµένων οικονοµιών. Η διάσκεψη πραγµατοποιήθηκε την ίδια ώρα που ελάµβανε χώρα το Eurogroup κάτι που ερµηνεύθηκε και ως ιδιαίτερη ανησυχία των ΗΠΑ για πιθανή αποτυχία της Ευρώπης να δώσει λύσεις στο ελληνικό πρόβληµα. Στο πλαίσιο της διάσκεψης ο αµερικανός υπουργός υπενθύµισε τη θέση τού Μπαράκ Οµπάµα, όπως διατυπώθηκε κατά τη συνάντησή του µε την Ανγκελα Μέρκελ, ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί µε κάθε τρόπο, διότι διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος η κρίση χρέους να υποσκάψει τη διεθνή ανάκαµψη.
Ο νέος υπουργός Οικονοµικών Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται από χθες στο Λουξεµβούργο, όπου µετέχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN, ενώ ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φθάνει σήµερα στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί µε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν Βαν Ρόµπαϊ και τον πρόεδρο της Κοµισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, λίγες µόλις ηµέρες πριν από την έναρξη της κρίσιµης συνόδου κορυφής την Πέµπτη.
Το πρώτο του στίγµα έδωσε ο κ. Βενιζέλος κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση του Eurogroup δηλώνοντας πως επιθυµεί να υπογραµµίσει «την ισχυρή προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην εφαρµογή του Προγράµµατος». Και πρόσθεσε πως «µπορούµε να πετύχουµε τους δηµοσιονοµικούς µας στόχους χάρη στις προσπάθειες των πολιτών και τη συνεργασία των εταίρων µας».
Αυτό αναµένεται να αποτελέσει και ένα µέρος του µηνύµατος που θα κοµίσει ο κ. Παπανδρέου στους κ. κ. Βαν Ρόµπαϊ και Μπαρόζο και σηµατοδοτεί ότι η Αθήνα επιθυµεί από τώρα να διαβεβαιώσει τις Βρυξέλλες και τις ευ ρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι δεν τίθεται θέµα απόρριψης του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η διαβεβαίωση αυτή κρίνεται απαραίτητη στις Βρυξέλλες µετά την πολιτική αστάθεια που επικράτησε την περασµένη εβδοµάδα στην Ελλάδα. ∆εν είναι τυχαίο ότι ο γερµανός υπουργός Οικονοµικών Βόλφγκαν Σόιµπλε, υπογράµµισε την ανάγκη «εµείς να κάνουµε αυτό που πρέπει κι η Ελλάδα να ψηφίσει το Πρόγραµµα».
Η εφαρµογή του Προγράµµατος, ως γνωστόν, είναι ένας από τους όρους για να δοθεί στην Ελλάδα η πρόσθετη βοήθεια που απαιτείται ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία – η οποία θα πρέπει να εγκριθεί πριν από τον Σεπτέµβριο.
Οπως έγινε σαφές, τα προβλήµατα παραµένουν, µολονότι η γερµανική θέση για υποχρεωτική συµµετοχή των ιδιωτών έχει κάπως καµφθεί. Σενάριο που κυκλοφόρησε έφερε τον κ. Σόιµπλε να έχει επεξεργασθεί νέα πρόταση, σύµφωνα µε την οποία η συµµετοχή των ιδιωτών θα είναι εθελοντική, µε αντικατάσταση των υπαρχόντων οµολόγων, ενώ οι αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αντιµετωπισθούν µε ενίσχυση του προσωρινού µηχανισµού σταθερότητας, ο οποίος θα αναλάβει το έργο της παροχής ρευστότητας στον τραπεζικό τοµέα.